Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Önteszt-rendszer egyházaknak, önkormányzatoknak
Segítség az ÁSZ-tól a szabályszerű működéshez – A tesztek kitöltése nem kötelező

A települési önkormányzatok, a helyi nemzetiségi önkormányzatok és az egyházi intézmények a jövő héttől megtalálják az Állami Számvevőszék (ÁSZ) honlapján a szervezet által kidolgozott teszteket, amelyek kitöltésével pontos képet kaphatnak saját működésükről és szükség esetén szabályosabbá tehetik azt.


Az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai alapján az ÁSZ három típusú öntesztet állított össze, ezek kidolgozásánál abból indultak ki, hogy milyen visszatérő hiányosságokat találtak a vizsgálatok során – mondta el Domokos László, a számvevőszék elnöke a szervezet 2014. november 5-i budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: az ÁSZ az egyedülálló önteszt-rendszerrel támogatni szeretné az önkormányzati választás után hivatalba lépett polgármesterek és jegyzők munkáját, valamint az egyházi intézmények szabályszerű működését. Hozzátette, hogy a tesztek kitöltése, illetve az eredmények visszaküldése nem kötelező.

Az ÁSZ lehetőséget biztosít a közpénzeket felhasználó intézményeknek, hogy – megelőző szemlélettel – kijavíthassák a hibáikat – hangsúlyozta a számvevőszék elnöke. A települési önkormányzatokat illetően felhívta a figyelmet arra, hogy a megfelelően kiépített és működtetett belső kontrollrendszerrel jelentősen csökkenthetők a korrupciós kockázatok, enélkül nem valósítható meg a közpénzek, a közvagyon szabályszerű, hatékony és eredményes felhasználása.

A települési önkormányzatok, a helyi nemzetiségi önkormányzatok és az egyházi intézmények az ÁSZ által kötelezően ellenőrizendő szervezetek több mint felét jelentik.

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke hangsúlyozta: a számvevőszék elsődleges célja, hogy javuljon az önkormányzatok belső kontrollrendszerének, illetve a közpénzek felhasználásának szabályozottsága, ezzel a pénzügyi egyensúlyi helyzet fenntarthatósága, az önkormányzati adósság újratermelődésének megakadályozása. A tesztek kitöltésével a még nem ellenőrzött önkormányzatok, intézmények is lehetőséget kapnak a jó gyakorlatok átvételére – hívta fel a figyelmet.

Az alelnök elmondta: az ÁSZ dolgozik azon, hogy az öntesztek eredményeit, tapasztalatait hasznosítani tudja a számvevőszéki ellenőrzések hatékonyságának további javítása érdekében.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu