Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Feszes, de megalapozott” Budapest költségvetése
A 2014-es büdzsé elfogadása mellett csaknem 60 másik napirendi pontról is döntött Fővárosi Közgyűlés

Csaknem hatvan napirendi pontot tárgyalt meg 2014. február 26-i rendes, illetve rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Egyebek mellett döntöttek a főváros idei, 316,5 milliárd forint főösszegű költségvetésének elfogadásáról, harminckét műemléki pályázat támogatásáról, a Városligeti Műjégpálya hűtési rendszerének kapacitásbővítéséről, illetve a szilárd tüzelésű kémények ellenőrzési díjának visszamenőleges csökkentéséről.


A Fővárosi Közgyűlés az ülésnek kezdetén egyperces néma felállással emlékezett Budapest nemrégiben elhunyt díszpolgáraira, Jancsó Miklósra és Radnóti Miklósné Gyarmati Fannira. A Fővárosi Önkormányzat mindkettejüket saját halottjának tekinti.


Elfogadták a főváros idei költségvetését

Elfogadta Budapest 2014. évi költségvetését a Fővárosi Közgyűlés 18 igen, 14 nem szavazattal. Feszes, szigorú, de megalapozott a főváros idei költségvetése - mondta a vitában Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes. A büdzsé bevételi és kiadási főösszege 316,5 milliárd forint. A költségvetési bevételeket összesen 246,7 milliárd forintban állapították meg, a költségvetési kiadásoknál pedig 316,5 milliárd forinttal kalkuláltak. Mivel törvényben szabályozzák, hogy hiány nem tervezhető, az önkormányzat a bevételi főösszeghez 49,8 milliárd forint maradványt vesz igénybe, illetve megszüntet betétet, továbbá 20 milliárd forint hitelt vesz fel.

Bagdy Gábor hangsúlyozta: a főváros már uralja pénzügyi helyzetét, kikerült az adósságcsapdából, köszönhetően az állami adósságátvállalásnak. A közösségi közlekedés támogatására 24 milliárd forint kormányzati támogatás jut, az iparűzési adó-bevételeknél - a forrásmegosztási rendszer módosítása miatt - 8 milliárdos többlettel számolhat a főváros. Az év közbeni kockázatok kezelésére rendelkezésre áll egy 25 milliárd forintos folyószámlahitel. Az idei büdzsét illetően kockázatot jelenthet, hogy befolyik-e a prognosztizált 195 milliárdos iparűzési adó-bevétel, valamint továbbra is rizikót jelentenek a megörökölt beruházások - különösen a 4-es metróhoz kapcsolódó többletkövetelések és a Bálna miatt jelenleg is zajló per.

A főpolgármester-helyettes kifejtette: idén 20 milliárd forint fejlesztési hitelt terveznek felvenni. A büdzsé általános tartalékát 11,9 milliárd forintra emelték, Bagdy Gábor szerint ez bőségesen elegendő az esetleges kockázatok kezelésére.

Jóváhagyta a közgyűlés a Széll Kálmán tér felújításához kapcsolódó, egymilliárd forint értékű támogatási szerződést. Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes erről azt mondta, hogy a projekt utolsó, hiányzó finanszírozási lábáról döntenek. A 2011-es központi költségvetésből a tér felújítására 1,9 milliárd forintot különítettek el, majd a 2012-es és a tavalyi állami költségvetésből további 1-1 milliárd forintot irányoztak elő a beruházásra. A most jóváhagyott támogatási szerződés része a Széll Kálmán teret és a Csaba utcát összekötő mozgólépcsőpár kiépítése, valamint a tér és a kapcsolódó utcák közművesítési munkái.


Újabb ingatlanokat vonnának be a hajléktalanok ellátásába

Elfogadta a közgyűlés azt a javaslatot, hogy a fővárosi hajléktalan-ellátásba vonják be a XI., Budaörsi út 73-75. szám alatti és a XIII., Szabolcs utca 33-35. szám alatti, állami tulajdonú ingatlanokat.  A Budaörsi úti, mintegy hétezer négyzetméteres épületben két szinten hajléktalanok átmeneti szállását, három szinten munkásszállást és úgynevezett kiléptető szállásokat alakítanának ki. A Szabolcs utcában egészségügyi - addiktológiai, rehabilitációs - intézményt hoznának létre, ahol nyolcvan embert tudnának ellátni. Az elfogadott előterjesztés szerint a fejlesztés akkor valósítható meg, ha a szükséges forrásokat a kormány a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére bocsátja.


Műemléki pályázatokat támogatnak

Összesen 32 pályázatot támogatnak Budapest 30 millió forintos műemléki keretéből: 15 kapu, 5 homlokzat és 12 jelentős építészeti értéket hordozó épületrész újulhat meg a főváros 17 kerületében - döntött a közgyűlés. Az előterjesztés szerint a műemléki keret támogatása sok, a városkép szempontjából is jelentős épület megőrzését, építészeti értékeinek megújítását segítheti elő.

A Fővárosi Közgyűlés tavalyi költségvetésében 30 millió forintot biztosított a Budapest városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukciójának, felújításának támogatására. A pályázatot 2013 szeptemberében hirdették meg, a január 3-i beadási határidőig 58 pályázat érkezett. A pályázók támogatási igénye mintegy 243 millió forintot tett ki, amely a rendelkezésre álló szétosztható keret több mint nyolcszorosa.

Az elbíráláskor előnyt élveztek azok a pályázók, akik műemléki védettségű épület, műemléki jelentőségű területen álló épület közterületről látható homlokzati épületdíszeinek, kapuzatainak felújításához vagy közintézmények nagyközönség számára is látogatható tereiben lévő belsőépítészeti, iparművészeti, képzőművészeti értékek felújításához kértek támogatást.


Visszamenőleg csökken a kéményellenőrzési díj

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a kéményseprő-ipari szolgáltatási díjak csökkentését. A változás azt az 51 000 fővárosi háztartást érinti, amely szilárd tüzelésű berendezésre kötött kéményt használ, a többi kéménytípus esetében továbbra is a 2013. július 1-jével életbe lépett rezsicsökkentés szerinti alkalmankénti díjakat kell érvényesítenie a közszolgáltatónak. A visszamenőleges csökkentés révén az egyedi szilárd tüzelésű hagyományos kémény alkalmankénti díja nettó 940 forintról 687 forintra, 27 százalékkal csökken, így a kötelező kétszeri ellenőrzés mellett is 10 százalékkal alacsonyabb az éves szolgáltatási díj, mint a 2012-ben.


Eszenyi Enikő marad a Vígszínház élén

Jövő nyárig Eszenyi Enikő marad a Vígszínház igazgatója - erről 29 igen,1 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett döntött a közgyűlés. Eszenyi Enikő március 1-től 2015. június 30-ig marad a Vígszínház Nonprofit Kft. ügyvezetője. A főváros december 3-án írta ki az új, második pályázatot a Vígszínház vezetői posztjára, miután a közgyűlés az előzőt eredménytelenné nyilvánította, mert egyik pályázó sem érte el a szakmai bizottsági tagok többségének támogatását.

Fodor Péter a Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója

Fodor Péter lesz ismét a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárának főigazgatója a Fővárosi Közgyűlés egyhangú döntése értelmében. A régi-új igazgató március 1-től 2019. február 28-ig vezetheti a könyvtárat. Az elfogadott előterjesztés szerint Fodor Péter, az intézmény korábbi főigazgatója, jelenlegi főigazgató-helyettese egyedüliként pályázott. A szakmai testület nyolc tagja a január 30-án megtartott ülésen a pályázó személyes meghallgatása és benyújtott pályázata alapján egyhangúlag fogadta el Fodor Péter pályázatát.


Bővítik a Városligeti Műjégpálya hűtési rendszerének kapacitását

A Városligeti Műjégpálya hűtéstechnológiai rendszerének kapacitásbővítésére 580 millió forintot biztosít a főváros, döntött a közgyűlés. A műjég hűtési rendszerének problémái már a 2011-2012-es téli szezonban, a kivitelező levonulása után jelentkeztek. Ezt erősítették meg a 2012-2013-as, valamint a mostani téli szezonban szerzett tapasztalatok. A rendszer megközelítőleg sem képes a külső hőmérsékleti viszonyoknak megfelelő jégminőség előállítására, nem ritkán a jégfelület megtartása sem megoldható. A hűtési rendszer kapacitásbővítését a létesítmény felújításának uniós projektjén belül hajtják végre, a projekt befejezési határidejének meghosszabbításával.

Forrás: Budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu