Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. szeptember 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Bővülő mentességek az önkormányzati adózásban
Erdők, mocsarak és halastavak után nem kell telekadót fizetni

A helyi adókról szóló törvény idén januártól több mentességet tartalmaz, például a hatálya nem terjed ki az ingatlan-nyilvántartásban erdőként, mocsárként és halastóként nyilvántartott földekre, így e területek birtokosainak nem kell telekadót fizetniük. Kovács Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai tanácsadója elmondta: az önkormányzati adózás, valamint az illetékszabályozás sok újdonságot tartogat, például a nagyvállalatoknak és az első lakásszerzőknek is kedvez.


„A Htv. eddig is tartalmazott mentességeket a telekadóban, 2014-től bővül ez a kör. Mentessé vált az egy hektárt meg nem haladó belterületi földterület, ha annak teljes területe tényleges mezőgazdasági művelés alatt áll és e tényt a falugazdász igazolja, illetve a termék-előállító üzemhez tartozó - jogszabályban, hatósági előírásban meghatározott nagyságú - védő-biztonsági terület" - mondta el a szakember.

A 2014-es változások az adminisztrációs terhekre is hatással lesznek a helyi adóügyekben: nem kell önkormányzati adóhatóságonként - sokszor sorban állás útján - beszerezni a bevallási, bejelentési nyomtatványokat, mivel a helyi adóval kapcsolatos eljárási kötelezettségek az úgynevezett „központi nyomtatványon" is teljesíthetők.

Ez a változás leginkább a több telephellyel, ingatlannal rendelkező vállalkozásokat - például távközlési szolgáltatókat - érinti kedvezően.

A magánemberek számára az illetékekről szóló törvény változásai is tartogatnak újdonságokat; ilyen például az első lakásszerzők kedvezménye. Az első lakást szerzők, életkortól és a lakás forgalmi értékétől függetlenül 12 havi, egyenlő részletekben teljesítendő, pótlékmentes részletfizetést kérhetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól a visszterhes vagyonszerzési illeték megfizetésére - hívta fel a figyelmet Kovács Attila.

Az önkormányzati adózással kapcsolatban e változásokon kívül is számos újdonság lépett hatályba januártól; ezek érintik az építési telekvásárlást, az iparűzési adót és az eljárási szabályokat is.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu