Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. szeptember 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Jön az újabb állami segítség az önkormányzatoknak
Schmidt Jenő szerint szeptemberben, novemberben és decemberben újabb forrásokra lesz szüksége a településeknek

Újabb forráshoz juthatnak a települések, vélhetően novemberben kaphatják meg a kormányzati segítséget. A somogyi polgármesterek szerint elsősorban a gyermekétkeztetés van alul finanszírozva. Az adósságrendezéssel új időszámítás kezdődött, ám egyelőre még nem sikerült minden feladat finanszírozását pontosan meghatározni. Ezért legutóbb júliusban 17 milliárd forintot osztottak szét a települések között.


Júliusban 17 milliárd forintos pluszforráshoz jutottak a települések. Ez arra elég, hogy szeptemberben jöhessen a következő kör - ezt Schmidt Jenő mondta egy hónappal ezelőtt a Somogy TV vendégeként. A TÖOSZ elnöke akkor kijelentette: szeptemberben, novemberben és decemberben is újabb forrásokra lesz szükség. Egyes feladatok finanszírozást még nem tudták pontosan meghatározni, hiszen az idei egy próbaév. A polgármesterek azt mondják jelenleg több feladat is alul van finanszírozva, de hozzáteszik az adósságátvállalás hatalmas segítség volt.

Somogyjád esetében ez 40 millió forintot jelentett. Az iskola mellett ugyanis a nyugdíjas otthon felújítása növelte korábban az adósság állományt. A konszolidáció révén fellélegzett az önkormányzat, a kötelező feladatok ellátásához azonban további forrásokra van szükség, ezért szeptember 30-ig a település is benyújtja kérelmét.

„Elsődlegesen az óvoda feladat ellátáshoz, szociális ellátáshoz, közművelődési feladatok ellátásához és hát hála isten nagyon sok zöld területünk van, kettő temetőnk, tehát tulajdonképpen ezek azok a feladatok elsődlegesen, amikre a kapott állami támogatás nem elegendő - mondja Lőrinczné Kiss Ilona, Somogyjád polgármestere.

20 millió forintra pályázik a község, ebből jutna a tanyagondnoki szolgálatra és közutak fenntartására, javítására is - magyarázza a falu első embere. Lőrinczné Kiss Ilona szerint a szociális kiadásokra is kevés a pénz. De a legnagyobb gond szinte minden kistelepülés életében a gyermekétkeztetés finanszírozása. Így van ez Somogysárdon is.

„Településünk a befolyó adóbevételeiből egészen 2013 szeptemberéig valahogy csak elboldogult. Ugyanis a feladatfinanszírozás Somogysárdon úgy csapódott le, hogy minden egyes hónapban milliós nagyságrendekkel kellett az önkormányzatnak különböző szakterületekhez hozzájárulnia - ismerteti a helyzetet Fentős Zoltán, Somogysárd polgármestere.

Az óvodás gyerekek étkeztetése ugyanis havonta 1,2 millió forintot vesz ki az önkormányzat büdzséjéből. A kis somogyi településnek év végéig, 6-8 millió forintra volna szükségük. Hiszen mostanra a bevételeiket is felélte a falu, ezért a legjobbkor érkezik az újabb kormányzati segítség - meséli Fentős Zoltán. A polgármester abban bízik még az idén újabb forrásokhoz jutnak. Erre egyébként minden esély megvan, hiszen a központi költségvetésben 45-50 milliárd forintot különítettek el a szerkezetátalakításra.

Forrás: Somogy TV

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu