Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. július 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hogyan halt meg Almáskeresztúr polgármestere?
A Baranya megyei településen senki sem hisz a Kuba Károly öngyilkosságában

Meggyilkolták. Meggyilkolták – ezt ismételgeti egy idős almáskeresztúri asszony, amikor a falu tragikus sorsú polgármesteréről kérdezi a Népszabadság újságírója. A nyolcvanlelkes baranyai község első emberének, Kuba Károlynak a holttestét 2013. szeptember 11-én egy kiégett autóban találták meg, Mozsgó határában.


Az elhagyott földúton fölgyújtott gépkocsi Kuba tulajdona volt, ebből gondolják, hogy a benne lévő, szénné égett holttest a polgármesteré. Az 59 éves férfi halálát fejlövés okozta. A rendőrség rövid közleményt adott ki az ügyben, a szerint bűncselekmény nem történt, ezért a haláleset körülményeit közigazgatási eljárásban vizsgálják.

Almáskeresztúron azonban nem találkoztam olyan emberrel, aki elhinné, hogy Kuba Károly öngyilkos lett volna. A polgármester mindig nyugodt és kiegyensúlyozott volt – mondják többen. A férfi építőipari szakközépiskolát végzett, a rendszerváltás előtt a szigetvári költségvetési üzem építésvezetőjeként kitanulta az irányítás gyakorlatát. Vállalkozni 1987-ben kezdett, majd 1990-ben megalakította a Hőszig Kft.-t, amely több lábon álló, 300 embert foglalkoztató céggé izmosodott. A szigetvári kft. egyebek között üvegtéglát, sík-, katedrál- és biztonsági üveget, redőnyöket és reluxákat, acélszerkezeteket és tartályokat, valamint erőművi berendezéseket gyárt.

Kuba Károly sok nehézséget leküzdve jutott el idáig. Három éve egy újságnak úgy nyilatkozott, hogy kitartását a nagyapjától örökölte, aki tíz évet húzott le Szibériában, és apjától, akit öt évre csuktak le a Rákosi-rendszerben, mert nem ültette elég mélyre a gyapotmagot. Kuba a kilencvenes évek elején az egymással háborúzó délszláv országokba szállított nyílászárókat és áramfejlesztőket, vagy tízszer állították falhoz az ott szolgáló fegyveresek. A veszélyért nem kellett elutaznia, előfordult, hogy az irodájára – egy pénzügyi vitát követően – Molotov-koktélt dobtak.

Mindamellett a konfliktusoknál lényegesen több jó hír övezte Kuba Károly tevékenységét. Cége a munkanélküliségtől súlyosan szenvedő szigetvári járás legjelentősebb ipari foglalkoztatójává és vállalkozásává nőtte ki magát. Almáskeresztúr aktív korú lakói közül, aki a piaci szférában dolgozik, annak többsége a Hőszig Kft.-nél keresi a kenyérrevalót. Így amikor a már Szigetváron élő férfi 2010-ben – független jelöltként – elindult szülőfaluja polgármester-választásán, fölényesen nyert. A Porovica patak két partján mindössze két házsorból álló falu – a helybéliek szerint – az elmúlt három évben többet fejlődött, „pofásodott”, mint előtte húsz évig.

– Itt mindenki szerette – mondja egy 58 éves asszony.

Járom a falut, s Kuba Károlyról csak jót hallok. És kétséget.

– Nem nyilatkozom – morogja Veriga Lajos, a település egyik képviselője. – De annyit elmondhatok, hogy a faluban senki sem hiszi el az öngyilkosságot.

– Itt volt nálunk a hét végén kétszer is – mondja a kétszáz hektáron gazdálkodó, juh- és marhatartással foglalkozó, 44 éves Steiger Antal. – Olyan volt, mint máskor, semmi lelki probléma nem látszott rajta. Nem értem, hogy ha fegyverrel lett öngyilkos, miért gyújtotta magára az autóját. Mintha valaki a bűnjeleket akarta volna eltüntetni.

Dakos József, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője ragaszkodik ahhoz, hogy mivel közigazgatási eljárás folyik az ügyben, a személyiségi jogok miatt nem mondhat többet a közleménynél. Annyit azért hozzátesz: a nyomozók megnyugtatóan körbejárták az ügyet. Nem hajlandó arról sem beszélni, hogy maradt-e búcsúlevél, s hogy engedéllyel tartott fegyverrel fordult-e maga ellen a polgármester. A Hvg.hu információi szerint Kuba Károly írt búcsúlevelet, amelyben anyagi gondokkal magyarázta tettét.

Ezt a halott férfi egyik ismerőse cáfolja: – Amiről beszélnek, az nem búcsúlevél, hanem jegyzet arról, hogy mi a dolga a következő napokban. Állítólag azt is megírta, hogy kivel volt összetűzése. Úgy tudom, valaki megfenyegette. Szerintem nyomoznak, duma, hogy öngyilkosság.

Elgurulok ahhoz a földúthoz, ahol megtalálták Kuba Károly autóját. Magas, vékony, sötétszürke öltönyös férfi jön szembe: a halott vállalkozó fia, Kuba Attila, aki jó ideje apjával közösen irányította Hőszig Kft.-t. A közgazdászdiplomás, 32 éves férfi csak ennyit mond: – Majd később beszélhetünk. Most egyedül kell maradnom a gondolataimmal.

Forrás: Népszabadság /Ungár Tamás

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu