Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szociális városrehabilitáció négy fővárosi kerületben
Józsefváros, Ferencváros, Újpalota és Csepel együttműködnek a 10 milliárdos uniós projektben

Szociális városrehabilitációs programokban működik együtt négy kerületi önkormányzat - közölte László Tamás (Fidesz-KDNP) XV. kerületi polgármester egy 2013. március 28-i budapesti rendezvényen, ahol a VIII., a IX., a XV. és a XXI. kerület vezetői, szakemberei ismertették az egyes projekteket.


A leromlott józsefvárosi, ferencvárosi, újpalotai és csepeli városrészek megújítását célzó, összességében csaknem 10 milliárd forintos uniós projektekben nemcsak a lakóépületeket, közterületeket újítják meg, hanem közösségi tereket alakítanak ki és fejlesztik szociális szolgáltatásaikat.

Olyan helyszíneken indulhattak el a fejlesztések, ahol egyébként a mostanihoz hasonló, jelentős mértékű külső támogatás nélkül nem lehetne elérni a megújulást - mondta László Tamás. Utalt arra, hogy a VIII. kerület 3,8 milliárd, a IX. kerület 2,8 milliárd, a XV. kerület 1,7 milliárd, míg a XXI. kerület 1,35 milliárd forint uniós támogatást kap szociális városrehabilitációs projektjeire.

A polgármester pozitív változásként értékelte, hogy a kerületek már nem „magányos harcosként" tevékenykednek, és nemcsak a főváros-kerület viszonylatban próbálnak eredményeket elérni, hanem megpróbálnak együttműködni egymással, így például a most futó projektekkel kapcsolatban megosztják egymással tapasztalataikat. A kerületek összefogása meg tudja mutatni azt is, hogy bár Budapest több száz faluból és kisvárosból áll, mégis egységes település - fűzte hozzá.

László Tamás felidézte eddigi városrehabilitációs eredményeiket is; ezek között említette, hogy a kerületben már a szokásosnál lényegesen vastagabb - 16 centiméteres - hőszigetelő réteggel vonják be a panelépületeket, és így 50-60 százalékos energia-megtakarítást érnek el. Megjegyezte ugyanakkor: a távfűtő művekkel „nagy csatát" vívnak, hogy csak annyi energiát szolgáltasson, amennyire a házaknak szükségük van.

Egry Attila (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület alpolgármestere a józsefvárosi Magdolna-negyed megújítási programját ismertetve arról beszélt, hogy a szociális városrehabilitációban nem lehet egyik napról a másikra eredményeket elérni, úgy látja, legalább tíz év kemény munkája kell az érdemi változásokhoz.

Utalt arra, hogy a bűnmegelőzést, a munkahelyteremtést is érintő rehabilitációba bevonják a helyiek közösségeit. Azt mondta, a cél az, hogy az érintett zárványterületet ki tudják nyitni, be tudják kapcsolni a kerület, a főváros életébe.

Gál Csaba, a IX. kerületi városfejlesztési irodavezetője arra emlékeztetett, hogy Ferencvárosban már több mint két évtizede tart a városrehabilitáció, és ennek folytatásaként kezdték el a József Attila-tervet a Gát utca környéki - az író szülőházát is érintő - épülettömbökben. Kitért arra, terveik szerint az író emlékhelyét teljesen felújítják, a földszinti lakást pedig kibővítik, látogatóközponttá alakítják.

Werner Péter, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója azt közölte, hogy a rehabilitáció a déli lakótelepet érinti, de megújítják a Szent Imre teret is, ami elképzeléseik szerint a városrész főtere, találkozóhelye lehet.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu