Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A városatyák jóváhagyták a Budapest 21 szerződést
A fővárosi képviselők megszavazták az adósság-átvállalásról és a kiemelt fejlesztésekről szóló megállapodást

Több, mint félszáz előterjesztést tárgyalt meg 2013. március 27-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Jóváhagyták a főváros és a kormány közötti, Budapest 21 elnevezésű szerződést. Döntöttek arról, hogy a főváros öt művészeti főiskolával is együttműködési megállapodást köt. A taxisrendeletről végleges döntés a főpolgármester javaslatára áprilisban várható.


Budapest 21

Jóváhagyta a kormány és a főváros közötti, „Budapest 21" elnevezésű szerződést a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők 20 igen szavazattal, 10 ellenszavazat mellett döntöttek erről. A megállapodást március 8-án írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester, a dokumentum hatályba lépésének feltétele volt a testület jóváhagyása.

A dokumentumnak két pillére van: a fővárosi adósságállomány 60 százalékos állami átvállalása, valamint az, hogy a következő évek nagy fővárosi fejlesztéseit közösen dolgozza ki a kormány és a főváros vezetése. A kormány a szerződésben vállalja, hogy támogatja a fővárossal egyeztetett, a közösségi közlekedésre és egyéb városfejlesztési tervre irányuló projektlista megvalósítását.

A kabinet emellett a fővárosi közösségi közlekedés zavartalan működtetése érdekében május 20-ig lépéseket tesz, beleértve a működés stabilitását biztosító intézkedéseket is. A 4-es metró forráshiányának megszüntetéséről és a beruházás kapcsán felmerülő többletköltségek finanszírozásáról augusztus 31-ig állapodik meg a kormány és a főváros. A dokumentum kimondja, hogy a kormány egyetért egyebek mellett az elektronikus jegyrendszer bevezetésével, együttműködik a Duna-parti területek egységes fejlesztésében és hasznosításában, valamint további jövőbeni megállapodásokat helyez kilátásba.

A főváros és a kormány Budapest-szerződése konkrétumokat és határidőket is tartalmaz, valamint rendezi a 4-es metró beruházásához hiányzó összegek sorsát is - mondta a közgyűlés szünetében tartott tájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. Újabb egyeztetést követően áprilisban fogadhatják el a taxisrendeletet. A CET-ről szólva elmondta, jövő őszre birtokba vehetik az épületegyüttest a budapestiek. A sajtótájékoztatón elhangzottakról bővebben itt olvashat.


Együttműködik a főváros öt művészeti főiskolával

Egyhangúlag jóváhagyta a közgyűlés, hogy a főváros öt művészeti felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kössön. A szakmai együttműködést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, a Magyar Táncművészeti Főiskolával, a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel kötheti meg az önkormányzat.


Áprilisban döntenek a taxisrendeletről

Egyhangú döntéssel áprilisra halasztotta a döntést a közgyűlés a taxisrendeletről a főpolgármester javaslatára. Tarlós István a vitában emlékeztetett rá, hogy utoljára 2000-ben módosították a rendeletet, és azóta a tarifákhoz sem nyúltak. A jogszabály változatlanul hagyása rossz lenne a városnak, az utasoknak és a taxisoknak is - jelentette ki.

A taxisrendelet tervezete alapján bevezetnék a fix tarifát: 450 forintos alapdíjat, 280 forintos kilométerdíjat és 70 forintos percdíjat állapítanának meg. Csak 10 évnél fiatalabb autóval lehetne taxizni, amelynek tengelytávja legalább 2550 milliméter, öt személy szállítása esetén csomagtere nagyobb, mint 430 liter, motorja legalább 60 kilowatt (80 lóerő) teljesítményű, és megfelel az Euro IV-es, 2018-tól pedig az Euro V-ös károsanyag-kibocsátási normáknak.

A járművekben kötelező lenne a légkondicionáló, október 15. és március 15. között pedig a téli gumi. A tervezet foglalkozik az autók külsejével is, eszerint az autók alapszíne sárga lenne, az ablakok alatt a két ajtó szélességében sárga-fekete pepita sáv futna végig, a kötelezően megjelenítendő információkat (engedélyszám, díjszabás, elfogadott bankkártyák logói, „Minősített budapesti taxi" felirat) a karosszérián fekete, az ablakokon fehér karakterekkel kellene szerepeltetni.


Indul a házhoz menő, szelektív hulladékgyűjtés

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés 20 igen, 5 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett a főváros új hulladékgazdálkodási rendeletét. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes a vitában elmondta: a rendeletalkotásra egyrészt az új, januártól hatályos hulladéktörvény miatt van szükség, másrészt a Budapesten bevezetendő, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetése miatt.

A főváros teljes területén, 2013. március végétől 2014 végéig ütemezetten vezetik be a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. A rendszer úgy valósítható meg gazdaságosan, hogy minden ingatlantulajdonos számára kötelezővé válik a papír, műanyag és fém hulladékok elkülönítetten történő gyűjtése. A közszolgáltatás kötelező igénybe vétele a lakosságnak és a költségvetési szerveknek nem jelent külön terhet. (A házhoz menő, szelektív hulladékgyűjtési rendszer részleteiről itt olvasható bővebben.)


Öt utca elnevezése változik

Öt fővárosi közterület nevének megváltoztatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés. Asztana - Kazahsztán fővárosa - nevét egy városligeti helyszín viseli majd. Tavaly októberben átneveztek egy közterületet, amely korábban Tersánszky Józsi Jenő nevét viselte. Az író nevét most - a városrészhez kötődése okán - a XII. kerületi jelenlegi Kisdobos köz veszi fel. A III. kerület kezdeményezésére a Tégla utca Gelléri Andor Endre író nevét kapja meg, aki gyerekkorát az Óbudai Téglagyárban töltötte.

A csepeli képviselő-testület a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vevő személyekről való elnevezés törvényi tilalmára hivatkozva kérte három közterületi elnevezés megváltoztatását. A Gombos Ferencről elnevezett Gombos tér Koncz János nevét veszi fel, aki 27 évig volt a kerület főjegyzője. A Bordás Andrásról elnevezett Bordás utca az 1956-ban kivégzett Kőrösi Sándor nevét viselheti, a Láng Kálmán utca pedig Magasházy Ödönnek és fiának, Ádámnak állít emléket - mindkettejüket kivégezték összeesküvés és kémkedés vádjával.

Forrás: budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu