Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Patthelyzet alakult ki a hajléktalanok kérdéskörében
Jogellenesnek nyilváníthatnak, viszont nem szabhatnak ki bírságot az önkormányzatok

Az alaptörvény legújabb módosításai között szerepel, hogy az önkormányzatok (újra) jogellenessé nyilváníthatják, ha valaki életvitelszerűen él közterületen. Viszont továbbra sem bírságolhatnak, ami patthelyzetet eredményez - írja a PécsMa.


Az Alkotmánybíróság szerint sérti az emberi méltóságot, ezért korábban megsemmisítette a hajléktalanok kitiltását engedélyező törvényi rendelkezéseket. Az alkotmány legújabb, negyedik módosítása azonban újra lehetővé teszi ezt önkormányzatoknak. Igaz, az alkotmány előírja, hogy törekedni kell a hajléktalanok elszállásolására. Másik oldalról viszont elég lesz a közegészség, a közrend, vagy a közbiztonság érdekére hivatkozva bezsuppolni őket.

A kérdéssel már Pécs is foglalkozik - tudta meg a PécsMa a jegyzőtől, de egyelőre csak tapogatóznak, hogyan is lehetne megoldani a koldusok és hajléktalanok problémáját.

- Nem egyszerű kérdés. A téma ugyanis megközelíthető szociális, rendészeti és több egyéb oldalról is. Az igazságos döntés érdekében több szakma képviselőivel kívánunk egyeztetni mielőtt döntés születne - vázolta a helyzetet Lovász István.

Ahogy azt már korábban is megírtuk, 2012 júniusa óta egyetlen dokumentum - „a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló rendelet" - foglalja össze, mi is számít nem kívánatosnak Pécsett. Ez alapján tilos kéregetni, éjjel alkoholt árulni, az utcán piálni, galambokat etetni, vagy például vasárnap füvet nyírni. Az ellenőrzést pedig a közterület felügyelet végzi.

Bár a pécsi rendelet továbbra is érvényben van, gyakorlatilag semmi értelme nincs. Az Alkotmánybíróság ugyanis egy korábbi határozatával keresztülhúzta azt, hogy pénzbírsággal lehessen büntetni azokat, akik „közösség ellenesen" viselkednek. Ezzel viszont az egyetlen hatékony eszköz az „ejnye-bejnye" maradt a hatóságok eszköztárában.

A jegyző szerint a bírság kérdését mindenképpen rendezni kell a jogalkotóknak ahhoz, hogy egyáltalán érdemben lehessen foglalkozni a közösség ellenességgel, egyúttal dönteniük kellene abban is, pontosan milyen és mekkora mozgásteret hagynak az  önkormányzatoknak ezekben a helyzetekben.

Forrás: PécsMA

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu