Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ötven százéves fővárosi épület nyitja meg a kapuját
Idén áprilisban is sok különleges programot kínál a „Budapest100”

Ötven budapesti épület ünnepli 100. születésnapját 2013-ban: a jubileumi évfordulóra házi koncertekkel, piknikkel, fotókiállításokkal, háztörténeti bemutató sétákkal és számos különleges programmal várják az érdeklődőket a fenntartók és tulajdonosok 2013. április 6-án és 7-én a „Budapest100" rendezvénysorozat keretében.


A legtöbb helyen tartanak kerti pikniket, fotókiállítást vagy híres lakókról rendezett filmvetítést, előadást is, mint például az V. kerületi Nyáry Pál utca 9-ben, ahol az egykor ott élt Karády Katalinról meséli el emlékeit Csöpi néni, a ház legrégibb lakója - olvasható a program honlapján.

Nemcsak lakóépületek, de intézmények is várják a látogatókat: idén lesz száz éves egyebek mellett a II. kerületben jelenleg a Szabó Ervin Könyvtárnak helyet adó villa, amely egykor Márkus Emília színésznő otthona volt. Itt délelőtt Süle Ágnes művészettörténész tart sétát, délután pedig Sirató Ildikó színháztörténész előadását lehet meghallgatni. 

A Vigadó téri hajóállomáson a Kossuth Múzeumhajón a 100 évvel ezelőtti dunai hajózás élményeit lehet átélni, az egykori Britannia és Béke szállóban (ma Radisson Blu Béke Hotel) pedig a Keep Swing Egyesület tagjainak segítségével az 1913-ban divatos tánclépéseket sajátíthatják el az érdeklődők. A hétvégén kinyit az Igazságügyi Palota épülete is, ahol a Kúria elnökének dolgozószobáját, az elnöki fogadótermet és a dísztermet lehet megtekinteni.

Több egyházi intézmény is jubilál ebben az évben: az Árkay Aladár által tervezett, a szecesszió építészeti remekművének tartott fasori református templomban Millisits Máté művészettörténész előadásai mellett az egyházközösség tagjai épület-bemutató sétát tartanak, később pedig zenei áhítatra várják a látogatókat.     

Kőbányán a Szent László-plébánián Sorg Antal építőmester munkásságát ismerhetik meg a látogatók Búzás Kálmán előadásában, amelyet toronybejárással egybekötött templombemutatás követ, a Kazinczy utcai ortodox zsinagógában pedig egy korszakalkotóan modern intézményt ismerhetnek meg a helyszínre érkezők.

Igazi időutazáson vehetnek részt a vendégek a századelőn számos világszabadalomnak is otthont adó Főtaxi 100 éves székházában, amely többek között annak - a Drost Tivadar német mérnökről elnevezett - készüléknek a központja is volt, amely először tette lehetővé a telefonos taxiirányítást. 

Épületbejárást tartanak a kelenföldi hőerőműben, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) volt fertőtlenítő intézetében, a Széchenyi-fürdőben és a mozgásjavító intézetben is, ahol többek között korabeli filmhíradókat is vetítenek a látogatóknak.

A Budapest100 programhoz csatlakozó épületek listája a részletes programokkal és címekkel együtt a http://budapest100.hu/content/_common/attachments/bp100-brochure-web.pdf

Forrás: MTI
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu