Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. szeptember 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Eger és Kecskemét érdemelte ki az első helyezéseket
A hevesi megyeszékhely a legtörvénytisztelőbb, míg a „hírös város” a legnyitottabb a honlapja alapján

A Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató Központja és az Átlátható állam civil kezdeményezés 2012-ben elvégzett kutatása szerint a kecskeméti a legnyitottabb önkormányzat, a leginkább törvénytisztelő megyeszékhely pedig Eger. A „Korrupciós kockázatok, törvénytisztelet és a világháló" címmel elvégzett felmérésben 417 önkormányzat honlapját vizsgálták az átláthatóság szempontjából. Az eredményt a Corvinus egyetem a honlapján hozta nyilvánosságra. 


A kutatásban a hatályos törvények alapján állítottak össze szempontokat, ezek alapján vizsgálták a kiválasztott honlapokat: azt, hogy milyen információkat tartalmaznak az önkormányzatról, az önkormányzat működéséről, különös tekintettel az önkormányzatok költéseire, az általuk indított közbeszerzések dokumentálására.

Az így létrehozott adatbázis a helyzet leírásán túl alkalmas volt matematikai-statisztikai elemzésre is. A kutatók szerint az átláthatóság, az információk közzététele a korrupció megelőzésének fontos tényezője. A kutatást dokumentáló anyagban azt fogalmazták meg, hogy a honlap rendezettsége, a közzétett adatok száma jelzi az adott önkormányzatban érvényesülő szellemiséget.

A kutatásban két index jelenik meg: az egyik a magyar önkormányzati nyitottság index, amely azt mutatja, hogy az adott önkormányzat milyen rálátást enged az állampolgároknak a világhálón keresztül önmagára, a másik az önkormányzati törvénytisztelet index, amelyből az derül ki, hogy a hatályos törvények szerint közlendő információt az adott önkormányzat milyen mértékben hozza nyilvánosságra a honlapján.

A felmérésben Kecskemét önkormányzata a nyitottsági index alapján az első helyen végzett, a független felmérés szerint tehát a legnyitottabb önkormányzatnak számít, a törvénytiszteleti rangsorban pedig harmadik lett a 417 vizsgált önkormányzat között.

A nyitottsági index szerint Kecskemétet Szolnok követi, majd holtversenyben Dabas, Szombathely, Szeged és Kaposvár következik. A leginkább törvénytisztelő megyeszékhelyek között Eger, Tatabánya, Kecskemét, Szeged a sorrend.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu