Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Bűnmegelőzési mintaprogram indul 100 településen
Idén 750 millió, jövőre egymilliárd forint a polgárőrség támogatása

A jövő évben egymilliárd forintra nő a polgárőrség éves támogatása a mostani 750 millióról - közölte Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) hétvégi, budapesti rendezvényén. A tanácskozást annak kapcsán hívták össze, hogy bűnmegelőzési mintaprogram indul száz településen.


Pintér Sándor arról is beszélt, hogy bővíteni kell az „egy iskola, egy rendőr" programot, amely jelenleg sok esetben a gyerekek biztonságos közlekedésének segítését jelenti. Ahol a polgármester és az iskolaigazgató kéri, ott legyen rendőr az iskolán belül is a rend fenntartására, és azért, hogy megakadályozza az iskolán belüli kábítószer-fogyasztást. Ennek előkészületeit a Belügyminisztérium már megtette - fűzte hozzá.

Azokon a területeken, ahol elöregedett a lakosság, és sok idős ember él egyedül, szeretnének pánikriasztó rendszert kiépíteni, hogy veszély esetén a polgárőrök vagy a rendőrök rövid időn belül a helyszínen legyenek - mondta.

A belügyminiszter köszönetet mondott az OPSZ-nek a múlt heti hóviharban nyújtott segítségért, és külön azoknak a polgárőröknek, akik „lapátot fogtak, kiszabadítottak nagyon sok embert, gyermeket a hó fogságából".

Papp Károly országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a következő napokban 22 személyautót ad át az OPSZ-nek, továbbá 200 kerékpárt, 20 segédmotoros kerékpárt és lovas felszerelések vásárlására 25 millió forintot biztosít az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a polgárőrségnek.

Rogán Antal (Fidesz) országgyűlési képviselő, Budapest V. kerületének polgármestere arról beszélt, hogy „következetes munkával meg kell, és meg is lehet szabadítani városainkat, falvainkat, az utcáinkat és az otthonainkat a félelemtől". Ebben meghatározó szerepe van a rendőrségnek, a következetes jogalkotásnak és a polgárőrségnek - tette hozzá. Megítélése szerint széles körű az egyetértés abban, hogy az emberek az államtól várják a törvényes rend fenntartását, nincs szükség félkatonai és félrendőri szervezetekre.

Túrós András, az OPSZ elnöke előadásában arról szólt, hogy az utóbbi két-három évben a rendőrség és a polgárőrség erőfeszítéseinek köszönhetően javult a lakosság biztonságérzete. A települések közbiztonsága ma érezhetően jobb, mint néhány évvel ezelőtt volt - mondta.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a települések közbiztonságában vannak „fehér foltok", amelyeken változtatni kell. Ide sorolta a külterületeken elkövetett tulajdon elleni szabálysértéseket, vagyis az erdei, mezei lopásokat, a gyümölcsösök fosztogatását. Ezek csökkentésére gyors eredményt úgy lehetne elérni, ha a települések határán járőrszolgálati gyűrűt alakítanának ki - magyarázta. Szintén súlyos gondnak nevezte az idős emberek elleni támadásokat.

Túrós András álkriminológiai fogalomnak nevezte a „megélhetési bűnözést", azaz a kisebb súlyú, de folyamatosan elkövetett bűncselekményeket. „Gyakorlatilag erkölcsi felmentést adtunk egy bűnözői körnek" - fogalmazott az OPSZ elnöke, hozzátéve, hogy korábban a megélhetési bűnözés „folyamatos napirenden tartása miatt egyes hatóságok aktivitása csökkent", mert beletörődtek a kialakult helyzetbe.

A 100x100 programról elmondta, hogy a bűnmegelőzésben érezhető javulást lehet elérni azzal, ha a települések lakosságának 1-1,5 százaléka részt vesz a polgárőrség munkájában. A mintaprogramra az OPSZ a száz településnek egyenként 250 ezer forintot biztosít - tette hozzá Túrós András.

A szakmai egyeztetéssel kiválasztott településekről elmondta, hogy 97-ben jelenleg összesen mintegy 4500 polgárőr teljesít szolgálatot, három településnek nincs polgárőrsége. A 97 polgárőr egyesület közül 61-nek van járőrautója. A száz település közül 38 város, 47 község, 15 pedig ezer főnél kisebb lakosú település.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu