Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elítéltekből lett közérdekű munkavégzők Kistokajban
A nem mindennapi vállalkozás hátteréről és tanulságairól Ambrus Gyöngyi polgármesterrel beszélgetünk
Elítéltek végeznek közérdekű munkát a település környezetének felvirágoztatása érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kistokajban, a Belügyminisztérium TÁMOP-5.6.2-10-1-2010-0001 sz. kiemelt projektjének keretében. A 2011-ben megkezdett és jelenleg is tartó vállalkozás előzményeiről, illetve a közérdekű munkát végzők alkalmazásának tapasztalatairól Ambrus Gyöngyit, a település polgármesterét kérdeztük.

Elítéltek takarítják a kistokaji temetőt

Miután a közmunkásokkal kapcsolatban is igen vegyesek a tapasztalatok, az elítéltek alkalmazása meglehetősen merész vállalkozásnak tűnik, különösen egy polgármester asszony részéről. Hogyan merült fel önben az a nem mindennapi ötlet?

- Nemcsak polgármester, hanem polgárőr is vagyok, s a kistokaji polgárőrökkel, illetve az Általános Művelődési Központ dolgozóival együtt részt vettem egy áldozatpolitikával foglalkozó képzésen, a Miskolci Egyetemen. Itt nemcsak új ismereteket szereztünk az áldozattá válás elkerülése és bűnmegelőzés, áldozatvédelem területén, de jó szakmai emberi kapcsolatot alakítottam ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatával, a munkafelügyelőkkel, pártfogókkal is. Megismerkedtem a közérdekű munkavégzés csoportos letöltésének lehetőségeivel, amely egy kiemelt projekt egyik alprojektje volt.

És mindjárt bele is kezdtek?

Igen. Önkormányzatunk együttműködési megállapodást kötött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatával, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatával közérdekű munka büntetés csoportos letöltésére, mely szerint 2011-től pénzbüntetés és fogdabüntetés helyett közérdekű munkára ítéltek számára munkaterületet és feladatot biztosítunk. A közérdekű munka csoportos letöltése során olyan feladatok ellátására kerül sor, amelyekhez Kistokajnak nincs sem anyagi, sem személyi feltételrendszere.

Mit kellett vállalniuk ennek érdekében?

Vállaltuk, hogy biztosítjuk a csoportos büntetésletöltéshez szükséges munkaeszközöket, a munkavédelmi oktatás megtartásához és a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat lebonyolításához szükséges helyiséget, a közérdekű munka büntetés keretében végezhető munkát, illetve a munkafelügyelő részére a szabad mozgást a munkaterületen. A Szolgálat feladata az elítéltek tájékoztatása, a büntetésletöltő hely kijelölése, illetve a munka büntetés letöltésének ellenőrzése volt, míg a KIMISZ biztosítja a büntetés csoportos letöltését ellenőrző munkafelügyelőt. A munkafelügyelő megszervezi a munkacsoportot, az elítéltek foglalkozás-egészségügyi vizsgálatát, ügyel a tűz- és balesetvédelmi követelmények betartására, a szükséges védőruhák beszerzésére, közvetlenül felügyeli a munkavégzést, és intézkedik, ha esetleg baleset történik. Mindemellett folyamatosan egyeztet, tájékoztat, ütemez, adminisztrál és dokumentál.

Milyen keretek között folyik az elítéltek foglalkoztatása?

Hetente kétszer, mikrobusszal szállítják az elítélteket, napi 6 óra a kötelező munkavégzés a polgármester által meghatározottak szerint. A foglalkoztatásukra terv készült. Nem helyben élő személyek foglalkoztatásáról van szó, hanem Miskolcról, vagy Miskolc környéki településekről szállítják hozzánk az elítélteket, munkavégzés után visszaviszik őket. Ez az önkormányzatnak nem kerül pénzébe.

Hogyan vehet részt valaki a programban?

A Törvényszék dönt arról, hogy kiknek határozza meg a büntetés letöltésének helyéül Kistokajt. Természetesen van „kívánságlista", a KIMISZ munkatársainak megmondom, mikor milyen végzettségű, szakképzettségű dolgozókra van szükség, de természetesen mindenkit fogadunk.  Bármelyik település jelezheti bekapcsolódási szándékát a programba. Nagyon sok az elítélt, és itt Borsodban attól kell tartani, hogyha nem történik meg a büntetés végrehajtási helyen a munkavégzés (kevés munkáltató vállalja ezt), akkor elévülhet a büntetés. Ha börtönbe kerülnének az elítéltek, akkor magas összegbe kerülne a napi ellátásuk, a társadalomnak kell ezt a terhet fizetnie. A munkájuk értékteremtő lehet, tanulhatnak közben karbantartási feladatokat, elsajátítanak készségeket.

Milyen bűncselekményekért elítéltekről van szó?

Az egytől-három évig terjedő börtönbüntetésre ítélt személyek büntetése „váltható át" közérdekű munkavégzésre. Általában különböző szabálysértések, pénzbüntetés, vagy letöltendő szabadságvesztésre ítéltek - lopás, orgazdaság, okirat-hamisítás, garázdaság miatt elítélt személyek - kerülnek hozzánk. Ezek az elítéltek szinte kivétel nélkül más településekről kerülnek hozzánk, de volt már rá példa, hogy gyorshajtásért elítélt vállalkozónk dolgozta le itt helyben a büntetését.

Mennyire kezelhetőek, irányíthatóak ezek az emberek?

Nem könnyű a feladat, a munkafelügyelők érik el, hogy az elítéltek rendszeresen munkaképes állapotban jelenjenek meg, és megfelelően végezzék el a munkát. A munkafelügyelő a kulcsfigura, megfelelő módon kezeli az elítélteket, eredményes a munkavégzésük. A jó munkavégzéshez az az erős motiváció szükséges, hogy ha valaki nem megfelelően viselkedik, dolgozik, akkor le kell töltenie a börtönbüntetést.  Kistokajban egyetlen esetben fordult elő ilyesmi. Vannak visszaesők, akik második, harmadik büntetésüket töltik itt, több mint két éve dolgoznak településünkön heti egy-két alkalommal.

Hogyan fogadták z elítéltek érkezésének a hírét a kistokajiak?

Komoly kihívást jelentett a program elfogadtatása a képviselő-testületben, a lakosság, dolgozók, illetve a többi közfoglalkoztatott körében. A „közmunkás" alacsony bért kap. A közérdekű munkavégzésre ítéltnek napi 5000 forinttal számolják a büntetését. Az elítélt nem kap munkabért.

Mennyire kockázatos az elítéltek foglalkoztatása? Nem kell-e szökéstől vagy újabb bűncselekményektől tartani?

Végeztünk kockázatelemzést, számba vettük a veszélyeket, kockázatokat és a lehetséges előnyöket, eredményeket, s az utóbbiak kerültek többségbe. Miután az elítéltek felügyelet alatt dolgoznak, nem kell tartanunk sem szökéstől, sem itt elkövetendő bűncselekménytől. Tudják, ha bármi történne, akkor őket keresnék meg első körben, mint lehetséges gyanúsítottakat.

Milyen feladatokat bíztak a közcélú munkásokra?

Ők végezték a könyvtár költöztetését, az e-pont és a színházterem berendezését, a sportöltöző felújítását, de részt vettek bozótirtásban, parkosításban, szemétszedésben, a hó eltakarításban, a köztéri padok, buszmegállók, játszótéri játékok, kerítések festésében, illetve az illegális szemétlerakók felszámolásában is. Volt köztük egy többdiplomás mérnök, akire a település által elnyert pályázatok műszaki dokumentációjának előkészítését, illetve a bontási anyagok számbavételét is rá lehetett bízni.

Ezek szerint pozitívak a tapasztalatai. 

Településünknek nagyon sokat jelent az elítéltek által végzett munka. Évek óta közcélú munkások látják el az intézményfenntartással kapcsolatos fizikai munkákat, köztisztasági feladatokat, állandó közalkalmazottak bérének finanszírozására nincs módunk, közmunkásunk kevés. A TÁMOP pályázat révén nemcsak ingyen munkaerőt kapunk, hanem munkafelügyelőt is, így eredményesebb a közérdekű munkavégzés. Az eredményességet igazolja, hogy a Polgármesteri Hivatal hátsó bejáratának felújításával közel 200 ezer, a régi könyvtár felújításával több, mint 400 ezer forintot takarítottunk meg.

Tervezi-e a program folytatását? Javasolja-e polgármester társainak, hogy hasonló vállalkozásba kezdjenek?

Szeretnénk, ha lenne a programnak folytatása a pályázat fenntartási időszakában és azon túl is. Javaslom más települések polgármestereinek is ezt a lehetőséget, szívesen megosztom az eddigi tapasztalatokat. A közérdekű munkavégzéssel ingyen munkához jut a település, a foglalkoztatottak a társadalom számára hasznos munkát végeznek, ismereteik, munkában szerzett tapasztalataik bővülnek. Reméljük, hogy a munkaerőpiacra való visszavezetésükhöz is hozzá tudunk járulni, a folyamatos munkavégzésre alkalmasak lesznek. Véleményem szerint, érdemes ebbe a programba belevágni, ha nincs elég forrás a feladatok ellátásához, és ha a szélesebb társadalmi hasznosságot is figyelembe vesszük.

Csikor Ottó

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu