Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mostantól nem adósodhatnak el az önkormányzatok
Tállai András cáfolta, hogy a kormány az átvett feladatoknál sokkal több pénzt vont el a településektől

Az önkormányzati vagyonra vonatkozó rendelkezések egy része már tavaly januárban életbe lépett, de vannak, amelyek csak 2013-tól érvényesek. A szabályozás értelmében idéntől nem tervezhetnek például működési hiányt az önkormányzatok, és szigorúbb hitelfelvételi korlátozás is életbe lép. A szabályozás részleteiről Tállai András önkormányzati államtitkár 2013. március 12-én az M1 „Ma reggel" című műsorában beszélt.


Tállai András elmondta: korábban a működésben gyakorlattá vált, hogy a települések bizonytalan forrásokat (önhiki, hitel, bicegő bevételek stb.) is betervezték a kiadási oldalon, ami oda vezetett, hogy teljes mértékben eladósodtak, sok esetben már a szolgáltatásokat sem tudták biztosítani.

Az eladósodás másik oka, hogy a szocialista kormányok ideje alatt az állam jelentős forrásokat vont ki a működésből, miközben az önkormányzatok feladata egyre több lett, ezért döntött a kormány, hogy a hitelátvállalással párhuzamosan teljesen átalakítja az önkormányzati rendszert is. Tállai András határozottan cáfolta azt az ellenzéki kritikát, hogy, bár a kormány sok feladatot átvett az önkormányzatoktól, ennél sokkal több pénzt vont el tőlük, azt mondta, ezt még senki nem tudta számokkal bizonyítani.

Az államtitkár emlékeztetett rá: közel kétezer önkormányzatnak volt, van adóssága, ebből 277 ötezer lélekszám fölötti, az ő adósságuk eléri az ezermilliárd forintot, míg az 1710 ötezresnél kisebb település 70-80 milliárd forintot görget maga előtt. A „nagy" adósok közül ráadásul legalább 50-nél már olyan súlyos volt a helyzet, hogy a kormány segítsége nélkül talán már az alapvető feladatokat sem tudták volna teljesíteni - hívta fel a figyelmet a szakpolitikus.

Vannak önkormányzatok, amelyekkel még nem sikerült megegyezni, de folyamatosak az egyeztetések, és a közeljövőben megszülethet a döntés a hitelátvállalás mértékéről. Egy biztos: ahol fejlesztési hitelből forgalomképes, azaz bevételt hozó beruházást valósítottak meg, ott ezt a hitelrészt biztosan nem veszi majd át az állam - jelentette ki az államtitkár.

A hitelfelvétel szigorítására - éven túli kölcsönhöz kormányengedély kell - Tállai András szerint egyszerűen azért van szükség, ne fordulhasson elő még egyszer, hogy az önkormányzati szektor finanszírozhatatlan adósságtömeget halmoz fel. Ehhez, persze, az államnak úgy kell meghatároznia a feladatokat és a finanszírozást, hogy hitelre ne is legyen szükség, a települések csak abból gazdálkodhatnak, ami bevételt megszereznek - tette hozzá az államtitkár.

Persze a felelőtlenül gazdálkodó polgármestereket a törvény nehezen fogja megállítani, az új szabályok azonban (hiány- és hitelfelvételi korlát) olyan szigorú feltételrendszert alkotnak majd, hogy ha valaki betartja a szabályokat, nem tud eladósodni - hívta fel a figyelmet a Ma reggelben önkormányzati államtitkár.

Forrás: M1 - hirado.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu