Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A lakosság bevonásával keresik a leendő utcaneveket
A szekszárdiak javaslatokat tehetnek utcáik átkeresztelésére

Húsz utcát neveznek át hamarosan a tolnai megyeszékhelyen. Az önkormányzat várja a lakosság, az intézmények és a civil szervezetek javaslatait az új nevekre. A megyeszékhely önkormányzatának rendelete szerint az utca névadója lehet személy, például történelmi személyiség, a tudomány, a kultúra, az irodalom, a képző- és iparművészet jeles egyénisége, illetve olyan valaki, akinek Szekszárd életében, történetében fontos és pozitív szerepe volt - írja a teol.hu.


- Az utcánkat nagyon szeretem, de egyáltalán nem bánom, hogy megváltozik a neve - mondja a harminc éves Viktor, aki a Szakály testvérek utcában nőtt fel. - Úgy gondolom, hogy a rendszerváltás után több mint húsz évvel éppen itt az ideje, hogy megszabaduljunk mindentől, ami az előző rendszerre emlékeztet. Szeretném, ha az új utcanevek a városhoz kötődnének, személyek esetében olyanokhoz, akik kiemelkedőt alkottak. Nekem már lenne is egy javaslatom, megérdemelne egy utcát Dr. Kovács Győző, az első magyar számítógép atyja, a megyeszékhely díszpolgára.

Szekszárdon húsz utca elnevezésének megváltoztatásáról döntött az önkormányzat a 2011. évi CLXXXIX. törvény alapján. Egy négytagú bizottság nézte át az utcák, közterek neveit, és választotta ki azokat, amelyek a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthetőek.

Ha a név változik, az ott élők iratainak is meg kell majd változnia, ám ez a lakók számára nem jár költségekkel. A törvény szerint ugyanis, ha a közterület elnevezése megváltozik, a megfelelő személyi azonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolványt a lakóhely szerint illetékes járási hivatal kicseréli.

Szekszárd önkormányzata a lakosságot is szeretné bevonni az új utcanevek kiválasztásába. Dr. Göttlinger István aljegyző elmondta: szeretnék, ha a város polgárai, az érintett utcák lakói, társadalmi szervezetek, civil szervezetek javaslatokat tennének a nevekre. Ezt megtehetik levélben, e-mailben az utcanevvaltozas@szekszard.hu címen, vagy személyesen leadhatják a hivatal portáján, vagy ügyfélszolgálatánál.


Ezeknek az utcáknak a neve változik majd:

Allende, Alpári Gyula, Bencze Ferenc, Bertók Róbertné, Cséby fiúk, Flach Imre, Gróf Pál, Halasi Andor, Halász Béla, Kecskés Ferenc, Kemény Sándor, Kövendi Sándor, Landler Jenő, Martos Flóra, Népfront, Ocskó László, Prantner János, Ságvári Endre, Soós Sándor, Szakály testvérek

Amit mindenképpen vegyenek figyelembe: élő személyre nem adható le javaslat, külföldi állampolgár pedig csak kivételesen indokolt esetben lehet névadó. Emellett lehetőleg tartózkodjanak az idegen eredetű, nehezen kiejthető, mesterkélt elnevezésektől.

Háromféle név lehet

A megyeszékhely önkormányzatának rendelete szerint az utca névadója lehet személy, például történelmi személyiség, a tudomány, a kultúra, az irodalom, a képző- és iparművészet jeles egyénisége, illetve olyan valaki, akinek Szekszárd életében, történetében fontos és pozitív szerepe volt. Emellett földrajzi- és szimbolikus név is elképzelhető, ha az megfelelően köthető a városhoz.

Neves személyiségek, vagy egyéb jellegzetesség

Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója tagja volt annak a bizottságnak, amely átnézte a szekszárdi utcák jegyzékét, és javaslatot tett azokra, amelyeknek a nevét meg kell változtatni a törvény értelmében. Mint elmondta, magánemberként egyben javaslatot tett új elnevezésekre is.

Véleménye szerint - és ezen véleményét sokan osztják - olyan szekszárdi kötődésű személyekről kellene elnevezni ezt a húsz utcát, akik a tudomány, a kultúra és a sport területén értek el kiemelkedő eredményeket. Javaslatai között szerepel például Dienes Valéria, Lázár Ervin, Mészöly Miklós, vagy Glykais Gyula, a kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó. A Szakály testvérek utca helyett pedig Szakály Ferenc történész, az MTA levelező tagja lehetne a névadó.

Forrás: Tolnai Népújság - teol.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu