Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A Budapest-szerződés szárnyakat adhat a városnak
Az Orbán Viktor és Tarlós István által aláírt dokumentum közös fejlesztésekről és 60 százalékos adósság-átvállalásról rendelkezik

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester 2013. március 8-án, a Városházán aláírta a Budapest-szerződést. A megállapodással a főváros „mázsás terhektől szabadul meg" - fogalmazott a kormányfő. A dokumentum rögzíti, hogy az állam átvállalja a főváros adósságállományának 60 százalékát - amely több mint 104 milliárd forint -, valamint több fővárosi fejlesztés közös előkészítését is.


Orbán Viktor a sajtótájékoztatón azt mondta, a 60 százalékos adósságkonszolidáció Budapest esetében nem egyszerűen átmeneti segítséget jelent, hanem kiszabadítja a fővárost az adósságcsapdából. Így a város fellélegezhet, „mázsás terhektől szabadul meg" - jelentette ki.

A kabinet azonban arról sem akar lemondani - folytatta a kormányfő -, hogy Budapest a világ fővárosainak élmezőnyébe tartozzon a jövőben is. Ezért a megállapodás arról szól, hogy Budapest a 21. században is a világ egyik legversenyképesebb fővárosa lehessen.

Jelezte, megegyeztek Tarlós Istvánnal, hogy a Budapest 21 elnevezésű szerződést „megtámogatják" egy munkabizottsággal, és a következő hetekben, hónapokban folyamatosan tájékoztatni fogják a közvéleményt arról, hogy a fővárosi fejlesztésekről külön-külön milyen megállapodásokat hoztak tető alá az említett testület szakértői.

A megállapodás kidolgozásakor a kormányt az a gondolat vezette, hogy Budapest persze elsősorban a fővárosiaké, de a vidékieké és a határon túl élő magyaroké is, vagyis a város a magyar nemzet fővárosa, így a magyar gazdaság motorja is. Ezért az ország gazdasági növekedéséhez Budapestnek is fejlődnie, növekednie kell - mondta.

A miniszterelnök szerint az előző városvezetés által hátrahagyott örökség mellett önmagában a város működőképességének fenntartása is komoly bravúr volt. A fővárosnak azonban többre van szüksége, mint a város működtetésére, fejleszteni is szükséges - emelte ki Orbán Viktor, úgy fogalmazva, „hogy egy városnak természetesen van gyomra, de van szárnya is, és a gyomra nagyjából rendben volna, most az a feladat, hogy kiterjessze a szárnyait".

Tarlós István főpolgármester arról beszélt: a kormány 2014 és 2020 között támogatást nyújt számos beruházáshoz, egyebek mellett a Duna-parti városrendezéshez, városfejlesztési projektekhez, s kiemelten közlekedési beruházásokhoz. Hozzátette: a jövőben még több, konkrét, projektenkénti együttműködés várható.

A főpolgármester szólt arról is, hogy a dokumentum tartalmazza a közösségi közlekedés finanszírozásának közép- és hosszú távú finanszírozását, határidőket is említve. A városvezető szavai szerint a megállapodás tanúbizonysága annak, hogy egyezik a főváros és a kormány akarata, továbbá annak, hogy a városvezetésnek vannak álmai, és azok megvalósítása elérhető közelségbe került.

A főváros adósságállományának 60 százalékos átvállalása kapcsán kiemelte: ez nemcsak a kamatterhek szempontjából lesz kézzelfogható, hanem következménye az is, hogy a város hitelfeltételei meghatározóan javulnak.

A megállapodás aláírásán részt vett Pintér Sándor belügyminiszter, Naszvadi György, a nemzetgazdasági tárca államháztartásért felelős államtitkára, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, György István városüzemeltetési és Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője és Orbán Gyöngyi fővárosi frakcióigazgató.

A megállapodás a fővárosi közgyűlés elfogadó határozatával lép hatályba.

 Forrás: MTI - kormany.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu