Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gádoroson megkezdte konzultáció-sorozatát a MÖSZ
Gémesi György szerint a megfelelő vidékfejlesztési politika a vidék revitalizálásának záloga

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2013. március 6-án, a Békés megyei Gádoroson megkezdte országjáró konzultáció sorozatát, amelynek célja, hogy a polgármesterek tájékoztatást kapjanak a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, lehetőségekről, jó gyakorlatokról. A rendezvények során megszerzett információkat, tapasztalatokat április 23-án, Gödöllőn záró konferencián összegezi majd a szövetség.


A konferencia előadásait élénk érdeklődés kísérte

A konferencia résztvevőit Dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke és Dr. Prozlik László, Gádoros polgármestere köszöntötték, majd Dr. Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára tartott előadást „Önkormányzatok szerepe, lehetőségei a Vidékstratégia megvalósításában"címmel. A helyettes államtitkár a magyar vidék előtt álló kihívások között az elvándorlást, az elöregedő népességet, a munkanélküliséget, és az elmaradott infrastrukturális ellátottságot, míg az erősségei között a termőföldek nagy arányát, a GMO mentességet, a jelentős termál- és hévízkészletet és a számottevő biomassza potenciált emelte ki. A mindezek figyelembe vételével elkészített Nemzeti Agrárstratégia legfontosabb célkitűzései közül a hagyományos város-vidék kapcsolat helyreállítására, a helyi gazdaságok és piacok fejlesztésére, a háztáji gazdálkodás újjáélesztésére, az élelmiszerbiztonság javítására, illetve a falusi turizmus és vendéglátás fellendítésére helyezte a hangsúlyt. Dr. Simon Attila István Felhívta a figyelmet a tanyafejlesztési programra is, amelyet idén májusban-júniusban indítanak, két milliárd forintos keretösszeggel.

Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Logisztikai Főosztálya főosztályvezetője a közfoglalkoztatás 2013. évi rendszerének legfontosabb jellemzőit ismertette az egybegyűltekkel. Mint elmondta, hazánk 540 ezer regisztrált álláskeresőjéből 300 ezer semmilyen ellátásra nem jogosult. Nekik a közfoglalkoztatás keretein belül kellene munkalehetőséget teremteni, amelyre idén 153,5 milliárd forint az előirányzat. A kistérségi start munkaprogramok kapcsán a főosztályvezető elmondta: a programokhoz kapcsolódóan kötelező mezőgazdasági képzéseket vezetnek be, illetve hogy megszűnnek az önkormányzatok számára nagy adminisztrációs terhet jelentő heti bérfizetések, amelyek helyett s áprilistól havi elszámolásra térnek át.

Dr. Prozlik László, Gádoros polgármestere a kultúra és gasztronómia helyi népességmegtartó erejéről, a hagyományőrzés fontosságáról beszélt, aminek különösen a kisebb településeken van nagy jelentősége. Gádoroson mindez rendkívül szerteágazó módon valósul meg: falunapot és böllérfesztivált rendeznek, testvértelepülési kapcsolatokat létesítenek és ápolnak, szobrokat, műalkotásokat helyeznek el a köztereken, s a virágos, rendezett porták kitüntetésével igyekeznek motiválni mindenkit a község arculatának szépítésére.    

A kistelepülések költségvetésének jelentős részét képezi az intézmények rezsije, ami hatékony energiagazdálkodással jelentősen csökkenthető. Jánoshidán például korszerű faelgázosító kazánokra cserélték az önkormányzati intézmények gázkazánjait, majd a fát is olcsóbb tüzelőanyagokkal váltották ki - ismertette előadásában Eszes Béla, a 2500 fős jászsági település polgármestere. Mindez éves szinten nyolc millió forintos megtakarítást eredményez, így két év alatt megtérült a 15 millióforintos beruházás. Jánoshida a napenergia felhasználása terén is élen jár: a polgármesteri hivatal teljes energiaellátását és az önkormányzati épületek egy részének melegvíz-ellátását napkollektorokkal biztosítják, amire csak nagyon kedvezőtlen időjárás esetén kell a kazánokkal rásegíteni. A közvilágításban LED-es világítótó testekre tértek át, ami éves szinten körülbelül kétmillió forinttal kerül kevesebbe, és megkezdődött az energiaerdő telepítése is, ami számos közalkalmazott foglalkoztatását is lehetővé teszi.  

Pusztaföldvár önkormányzata jelentős lépéseket tett az önfenntartás felé - tudtuk meg Dr. Baranyi István polgármestertől. Az 1900 lakosú békési településen egy 100 százalékig önkormányzati tulajdonú nonprofit kft.-t alapítottak, melynek keretében zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, állatokat tenyésztenek, helyi alapanyagokból, maguk működtetik a helyi közétkeztetést, de saját kezükbe vették a TŰZÉP telep üzemeltetését is. Dr. Baranyi István szerint nemcsak települési, hanem egyéni szinten is többet kellene tenni az öngondoskodásért, ezért javasolja az „elvárható öngondoskodás kötelezettsége", mint jogi kategória bevezetését.

„A vidék revitalizálásának záloga a megfelelő vidékfejlesztési politika" - állapította meg zárszavában Gémesi György. A Nemzeti Vidékstratégia jól foglalja össze a kitörési pontokat, s utat is mutat ezek eléréséhez. „A Magyar Önkormányzatok Szövetsége továbbra is igyekszik konstruktív partnerként együttműködni ebben, ahogyan már a vidékstratégia véleményezésekor is tette. Mindig szem előtt kell tartani azonban, hogy a vidék megerősítése nem valósítható meg erős önkormányzatok nélkül" - mutatott rá a MÖSZ elnöke.

MP

A MÖSZ 2013. március 13-án, Kistokajban folytatja országjáró konzultáció-sorozatát.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu