Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Április közepéig vallhatnak az APEH-nak a potyautasok

2007. 04. 05.

  Április 15-ig kell kitölteni azokat a nyomtatványokat, amelyekben az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetéséről kell nyilatkozni. A dokumentumok az adóhatóság honlapjáról tölthetők le, de célba juttatni csak kinyomtatva, postai úton lehet, derül ki az mfor.hu tudósításából.


Két hét maradt arra, hogy bejelentkezzenek az adóhatóságnál azok, akiknek - biztosítási jogviszony hiányában - külön be kell fizetniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Azt még nem tudni, hogy pontosan hányan vannak, de valószínűleg több százezer főt érint a rendelkezés. Mint arról korábban beszámoltunk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár több mint 600 ezer, jelenleg tisztázatlan helyzetű honfitársunkat értesít arról, hogy valamiféleképpen rendezniük kell biztosítási jogviszonyukat.

Közülük jónéhányan csak figyelmetlenségből, hanyagságból hullottak ki a biztosítási rendszerből, vagyis a probléma könnyen orvosolható - az adatbázist kell csak frissíteni. A többség azonban elveszítheti biztosítási jogviszonyát, mert senki sem fizet utánuk járulékot. Egy Nógrád megyei kísérletben az értesítettek hozzávetőleg egyharmada tudta ezt megtenni, a többiek azonban elveszíthetik biztosítási jogviszonyukat. 

Néhány milliárd jöhet be

Nekik kell áprilistól megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Közéjük tartoznak többek között a felnőtt korú eltartottak, akik eddig a házastársuk révén voltak biztosítva. A befizetendő járulékot legalább a minimálbér után kell leperkálni, tehát a minimum költség havonta 5894 forint.

Ha a Nógrád megyei adatokat vesszük alapul, akkor az értesítendő 600 ezer fő kétharmada valószínűleg nem tudja rendezni jogviszonyát, vagyis járulékot kellene fizetniük. Ez elvileg 2,3 milliárd forint bevételt jelentene.

Az érintetteknek április 15-ig kell kitölteni és az adóhatósághoz eljuttatni a bejelentkező nyomtatványt, illetve azt is 15-ig kell eldönteni, hogy a házastárs átvállalja-e a járulékfizetés kötelezettségét. Szintén 15-ig kell beszerezni az önkormányzattól a hatósági bizonyítványt abban az esetben, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem éri el a minimálbért.

Ilyenkor a járulékot az öregségi nyugdíj legkisebb összege után kell megfizetni, ami 27130 forint. Erről a hatósági bizonyítványról egyébként meg kell emlékezni az adóhatósági bejelentőben is.

Az adóhatóság ugyanis a beérkezést követő tíz napon belül megküldi az adatokat az egészségbiztosítási pénztáraknak. Vagyis a pénztárak - ebből következően az egészségügyi intézmények - tisztában lesznek azzal, hogy kinek milyen kedvezmény jár. A kilenc százalékos járulék áprilisra vonatkozó összegét május 12-ig kell átutalni.

Az adóhatóság nem ismer moratóriumot az egészségügyi szolgáltatói járulék esetében - hangsúlyozta Papp István, az APEH főosztályvezetője. Vagyis hiába biztosít az OEP átmeneti időszakot a potyautasoknak - az idén biztosan nem kell megfizetni az ellátás költségeit a nem biztosított betegeknek -, ez az átmenet nem vonatkozik az adóhatóságra.

Az APEH bármikor lecsaphat

Az APEH revizorai ugyanis április 1-jétől bárkit felelősségre vonhatnak, ha nincs megfelelő jogviszonya. A jogszabály megállapít egy 45 napos átmeneti időszakot, egy úgynevezett passzív biztosítási jogviszonyt. Ez azt jelenti, hogy ha valaki elveszíti a munkahelyét, 45 napja lesz arra, hogy új munkahelyet találjon vagy regisztráltassa magát álláskeresőként: másfél hónapig még élni fog a korábbi biztosítási jogosultsága.

Hasonlóképpen a leérettségizett vagy diplomázott diákok is 45 napot kapnak arra, hogy - ha nem tanulnak tovább - más módon biztosítást szerezzenek.

Ez a 45 napos türelmi idő azonban nem vonatkozik azokra, akik eleve nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal. Vagyis csak azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik április 1-jén biztosítottak voltak - a nem rendezett helyzetűek jogviszonya csak március 31-ig érvényes. Erről a Pénzügyminisztérium döntött az utolsó pillanatban.

(www.mfor.hu)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu