Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Jól dolgoznak, rengeteget keresnek
Magyarok az Európai Bizottságban

2007. 04. 03 

Az Európai Bizottságnak dolgozók 1,6 százaléka érkezett Magyarországról, ez a 2004-ben csatlakozottak közt a legjobb arány. A munkát vállalóknak nehéz teszteken kell helytállniuk, viszont a kezdő fizetés is kárpótol a szenvedésekért.


A legfrissebb kimutatás szerint 369 magyar dolgozik az Európai Bizottságnál állandó vagy ideiglenes szerződéssel. Ez a teljes állomány 1,6 százaléka, ami igen jó aránynak felel meg: a 2004-ben csatlakozott tíz tagállam közül a magyarok teljesítenek a legjobban, de az osztrákokhoz (1,9) képest is jó az eredmény.

Nemcsak mennyiségi, minőségi alapon is, azaz a brüsszeli hierarchiában is sikerült megszerezni magas posztokat. Pedig nem könnyű letenni a concours-t, a versenyvizsgát, többeknek csak sokadik nekifutásra sikerül - már ha egyáltalán megy. A régiekkel szemben 2010-ig egyébként előnyük van a három éve csatlakozottaknak, mert bizonyos posztokra csak ebből a körből lehet pályázni.

Sokszoros túljelentkezés

A magasabb vezetői posztokra nem ritka a százszoros túljelentkezés. Az igazgatói poszt szűrése is többlépcsős, a százból a pályázati beadvány, munkaterv és önéletrajz után csak 10-15 jelölt marad, ezek közül az adott terület főigazgatósága dönti el, ki legyen az a 4-5, aki megírhatja a 12 órás (!) tesztet. A végső döntést az adott tárca biztosa hozza meg, elé már csak két - esetleg három - jelölt kerül.

Az alacsonyabb posztokért persze nagyobb eséllyel lehet indulni, de itt is többlépcsős a vizsga. Az előszelekció egyfajta intelligenciateszt (verbális és numerikus), és kíváncsiak az általános uniós tájékozottságra is. Aki ezen megfelel, megírhatja a vizsgaesszét, ahol több téma közül lehet választani. Értelemszerűen az utolsó vizsgára, a szóbelire csak azok kerülnek, akik sikerrel vették az előző akadályt. A nyelvekkel engedélyezett a zsonglőrködés, tehát nem szükséges mindet azonos nyelven írni. Tény, hogy a kisebb nyelvűek hátrányt szenvednek, hiszen egy brit vagy francia anyanyelvén teheti le a vizsgát, még ha a többnyelvűség a pályázat feltétele is.

Nem 56-osok és nem pincérek

A Napi Gazdaság által megkérdezett brüsszeli magyarok kivétel nélkül elégedettek a fizetési viszonyokkal, a legalacsonyabb beosztásban is 2000 euró (492-500 ezer forint) nettó jár, a csúcs 12-13 ezer, szintén nettóban. Különösen a kezdő fizetések veszik fel a versenyt a magánszférával. A karrierlehetőség is adott, nemcsak hogy lehetőség van a területek közötti átjárásra, de ezt a bizottsági humánerőforrás-politika még bátorítja is.

A szakmai előnyök mellett sokan hangsúlyozzák, hogy a külföldi munkavállalással szélesedik látókörük, tájékozottabbak lesznek az idegen nyelvekben és kultúrákban. Egyikük így fogalmazott a brüsszeli magyarokról: "teljesen új mentalitású közösség, az egyetlen olyan magyar diaszpóra a világon, amelyik nem 56-os és nem pincér". Belgiumot általában befogadó, kellemes közegnek írják le, de azt is hangsúlyozzák, hogy jó hazamenni nyáron. Jelentkezni, a pályázati kiírásokat, versenyvizsgákat követni ezen a honlapon lehet.

(www.index.hu)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu