Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Április elsejétől életbe lépő változások

2007. 04. 02.

 

 

 


 

 

Módosul több, a munka világát érintő törvény. Változik a szabadság kiadások rendje, a jővőben a munkaadó csak nyomós indokkal tarthatja vissza a munkavállalók pihenőnapjait. Az idén még szeptember végéig kivehetők a tavalyról megmaradt szabadságok, de ezt követően a bennrekedt szabadságokat a következő év március 31-ig ki kell adni, ha ezt kollektív szerződés szabályozza, akkor június végéig van erre lehetősége.
Áprilistól törvény írja elő, hogy fizetések bankszámlára történő utalása, nem okozhat többlet költséget a dolgozónak.
A munkaerő-kölcsönzés intézményében is történtek változások, melyek célja a "kölcsönmunkások" és a főállásban foglalkoztatottak egyenlő díjazása. Újdonság lesz, hogy a természetbeni juttatásokat a kölcsönbe vevő biztosítja az ideiglenes munkaerőnek. A jővőben alkalmi munkavállalói könyvvel nem lehet munkaerő-kölcsönzés keretében dolgozni.
Módosult a bérgarancia-alapról szóló törvény is, ezentúl a felszámolás alatt álló vállalkozások visszatérítendő támogatást kérhetnek a dolgozóikkal szemben fennálló tartozás megelőlegezésére.
Áprilistól a fővállalkozók - különös tekintettel az építőiparra - munkaügyi felelősséggel tartoznak az alvállakozóik által foglalkoztatott munkavállalókért.

 

Az egészségügyi ellátások területén is életbe lépnek a változások. A körzeti orvosnál és a kórházakban is taj- szám alapján ellenőrzik, hogy fizet-e a beteg járulékot, vagy helyette az állam vállalja annak megfizetését. Az utóbbi csoportba tartoznak a nyugdíjasok, a 18 éven aluliak, a felsőoktatási intézményben tanulók, a munkanélküli ellátásban részesülők, a gyesen, gyeden lévők. A hozzátartozói jogon járó egészségügyi ellátás megszűnik, ezután nekik is járulékot kell fizetniük, kivéve, ha az állam ezt átvállalja. Az egészségügyi járulék összege általában a minimálbér 9 százaléka lesz, ez körülbelül 6 ezer forint.
Az egészségügyi intézményekben történő beutalási rendben bekövetkező változások alapján, a háziorvos és a szakorvos utalhatja be a beteget a lakóhelyhez tartozó, új struktúra szerint működő intézményekbe.
A gyógyszer árak is változnak, több mint ezer tb-támogatott gyógyszer ára csökken átlagosan 16 százalékkal, és 141 készítmény ára nő hat százalékkal, 234 készítmény kerül ki a tb-támogatotti körből.

Április elsejétől 8,5 százalékos nyugdíjalapot kell fizetnie, a járulékalapot képező jövedelme után az öregségi, vagy egyéb saját jogú nyugdíjasnak, ha emellett munkavállaló, vagy vállalkozó. A nyugdíjjárulékot 2007. január elsejétől visszamenőlegesen is befizethetik, ugyanis a munkával töltött nyugdíjas évek után plusznyugdíj jár, azaz 365 nap után fizetett 8,5 százalékos járulék fizetés után, a nyugdíj az átlagos keresetnek a 0,4 százalékával emelkedik. Az ily módon növekedett nyugdíj, legkorábban 2008. január 1-től járhat.

A KRESZ is több pontban változott. Az útdíj fizetés új szabályairól 2007. 03. 27.-i híreinkben olvashatnak részletesen. További változások például, hogy lakott területen kívül és éjszaka a gyalogosoknak és kerékpárosoknak is kell viselniük fényvisszaverő - mellényt.

A vendéglátóhelyeknek és szállodáknak tévéelőfizetési-díjat kell fizetniük, 1741 forintot kell fizetniük, készülékenként havonta. Április 8- áig kell bejelentenie minden étteremnek, panziónak és szállodának, hogy hány televíziót üzemeltetnek.

Makádi Liza

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu