Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem jogellenes, ha egy óvoda nyári szünetet tart
Az önkormányzatok kötelessége a dolgozó szülők gyerekeinek felügyelete
A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint törvénysértő az óvodák nyári bezárása, mivel az önkormányzatok kötelező feladata a dolgozó szülők gyermekeiről való személyes gondoskodás a nyári szünet idején. A közoktatásról szóló törvény alapján azonban az óvodák heti és éves nyitvatartási idejének meghatározása az önkormányzat feladata, ezért a nyári bezárás nem jogellenes.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete közölte, az óvoda egész évben folyamatosan nyitva tartó intézmény, azt egy napra sem lehet bezárni. Ha az óvodapedagógus a szabadságát nyáron veszi ki, akkor gondoskodni kell a helyettesítéséről, nem a gyerekeket kell utaztatni egy másik, távolabbi intézménybe.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: a közoktatásról szóló törvény alapján az óvodák heti és éves nyitvatartási idejének meghatározása az önkormányzat feladata, ezért a nyári bezárás nem jogellenes. A nyári szünetről február 15-ig kell a szülőket tájékoztatni, és biztosítani kell másik óvodában a gyermekek felügyeletét. „A gyerekeket sem lehet januártól decemberig az intézménybe kényszeríteni, kell a környezetváltozás, nekik és a szüleiknek is fontos, hogy együtt legyenek pár hétig" - véli Galló Istvánné.

A nyári bezárás azért is elkerülhetetlen, mert év közben nem tudnák kiadni a pedagógusok szabadságát. „Ha valaki kéri a gyermeke nyári elhelyezését, akkor minden esetben megoldható az óvodai ellátás" - mondta Majzik Ferencné, az újpesti Park Óvoda vezető óvónője, a kerületi óvodai munkaközösség vezetője. Hozzátette, a szülők általában előre jelzik az igényüket, ám ha valami közbejön, akkor sem marad óvoda nélkül a gyerek.

Az újpesti önkormányzat - mint fenntartó - öthetes nyári zárva tartást engedélyez egy vagy két részletben. Majzik Ferencné szerint a szabadságok mellett erre azért van szükség, mert máskor nem végezhető el az évente kötelező tisztasági festés, illetve a felújítási-karbantartási munka. A IV. kerületben összesen 15 intézmény működik, ezek közül legalább három-négy nyáron is nyitva tart. Az ügyeletes óvodákat körzetenként jelölik ki, hogy ne kelljen túl messzire vinni a kicsiket. Az óvodavezető tapasztalatai szerint a gyerekek csupán 10-20 százalékánál kérik a nyári felügyeletet.

Bölcsődék és óvodák

  • A bölcsődés és iskolás gyerekeknek is kötelező nyári felügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak.
  • Bezárhatnak nyáron a bölcsődék is, ám ki kell jelölni egy ügyeletes intézményt, ahová a szülők vihetik a gyermeküket.
  • Az iskolásoknak is biztosítania kell a foglalkoztató helyet és az étkezést az önkormányzatnak, de a táboroztatást nem.

Forrás: Metropol

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu