Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tíz év után szabadkígyósé lett a Wenckheim-kastély
Az önkormányzat szállodát és múzeumot alakítana ki az épületben

A szabadkígyósi kastély kulcsa több hónapos huzavona után a helyi önkormányzathoz került. A felújításhoz szükséges pályázat elbírálásáig rendbe teszik az elburjánzott parkot - számolt be róla a Békés Megyei Hírlap. A település a turizmus, elsősorban az egészségturizmus szolgálatába állítaná a 130 éves épületet, melynek felújításához 1,7 milliárd forintos pályázati forrást remélnek.


Ünnepélyes keretek között, május 29-én aláírta a Wenckheim-kastély vagyonátadási szerződését Lele Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. békéscsabai irodavezetője és Dr. Balogh József, Szabadkígyós polgármestere.

„Ünnep ez a nap, mi több, nekünk szabadkígyósiaknak történelmi jelentőséggel bír - mondta Balogh József. Tíz éve küzdenek azért, hogy bebizonyítsák, a település lenne a legjobb gazdája a műemléknek, amit nem iskola céljára kellene hasznosítani, hanem a turizmus és az egészségturizmus szolgálatába állítani. A szakiskola tavaly szeptemberben költözött ki az épületből, ahol összesen 66 évig működött. Azóta harcolt Szabadkígyós, hogy megkapja a vagyonkezelői jogot. Anélkül ugyanis az épület felújítására sem pályázhattak volna.

A vagyonkezelő Zrt. átadta volna a jogot, a műemléki felügyelet másképp gondolta. Végül politikusok közbenjárása segített, hogy most a kezünkben tudhatjuk a kastély kulcsát - folytatta a polgármester. A hivatalos vagyonátadási szerződést május elején írta alá Budapesten Balogh József. Az önkormányzat bízott az átadásban, ezért a pályázati anyagot már előkészítették és az aláírás után be is nyújtották a kormányhoz. A kastély felújításához 1,7 milliárd forintos forrást remél Szabadkígyós.

A pályázatot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter támogatja, csakúgy, mint Matolcsy György. A kormány előreláthatóan július közepén dönt. Ez volna a legszebb születésnapi ajándék a kastélynak, amely június 19-én lesz 130 éves.

A polgármester azt is elmondta, még egy buktatóval kellett szembenézniük. A pályázati önerő érdekében kötvényt bocsátottak ki öt éve. Ám a bank az utolsó pillanatban nem engedte a kötvény erre a célra történő felhasználását. A vagyonkezelő Zrt. sietett a segítségükre, átvállalva a pályázati önerőt.

Balogh József a tervekről is beszélt. Ha megtörténik a felújítás, a földszinten a 19. századi arisztokrata életet mutatják be. Az emeleten és a kiszolgáló részben pedig szállodát alakítanak ki. A korabeli bútorokat, amelyekről fényképek maradtak fenn, utángyártatják. Az épülettel kapcsolatban egyébként több dokumentum is fellelhető a Széchenyi Könyvtárban.

Most éjjel-nappal őrzik a kastélyt és hozzáláttak az angolpark és franciakert gondozásához. Lehetőséget teremtenek arra is, hogy az érdeklődők megtekintsék a Wenckheim-család rezidenciáját. Erre előzetes bejelentkezés után van lehetőség. A turizmus mellett nem titkolt szándékuk az is, hogy hosszú távra munkalehetőséget biztosítsanak majd a felújított kastélyban a helyieknek - szögezte le a polgármester.

Forrás: Békés Megyei Hírlap - OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu