Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Jelentés készül a magyarországi helyi demokráciáról
Hazánkban járt az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának Monitoring Bizottsága delegációja

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának Monitoring Bizottságának delegációja május 23-25. között Magyarországon tartózkodott abból a célból, hogy megvizsgálja a helyi demokrácia, a helyi önkormányzatok helyzetének alakulását, a Helyi Önkormányzati Chartában foglalt értékek, alapelvek érvényesülését.


A delegáció tagjai a baráti hangulatú, őszinte megbeszélésen vettek részt Gödöllőn 

A Bizottság országjelentést készít hazánkról, amelyhez az általa irányadó kérdések mentén folytatott eszmecserét a helyi önkormányzati érdekszövetségek képviselőivel, az állami és önkormányzati feladat-és hatáskörök megosztásáról, az Alaptörvényről, az új Önkormányzati törvényről, a demokratikus alapértékek mentén.

A bizottság tagjai Dr. Gémesi György, Gödöllő Város polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége meghívására május 25-én, Gödöllőre látogattak, ahol szakmai eszmecsere keretében folytattak párbeszédet az önkormányzati feladatokról és az ezekhez szükséges finanszírozásról, az önkormányzati gazdálkodás mozgásterének szűkítéséről, az önkormányzati vagyon helyzetének alakulásáról, valamint az állam és az önkormányzatok közötti érdemi egyeztetés, konzultáció hiányáról.

A küldöttség tagjai Gödöllőn, a helyi vezetők mellett egy kis- és egy nagyközség (Szentpéterszeg és Gádoros) polgármesterével is konzultáltak, így átfogóan ismerhették meg azokat a problémákat - például az egyre növekvő munkanélküliséget, a magas közszolgáltatási díjakat, az uniós forrásokhoz való hozzájutás, a hitelfelvétel nehézségeit -, amelyekkel a magyar települések küzdenek.

A baráti hangulatú, őszinte beszélgetés során a delegáció hiteles képet kapott a magyar önkormányzatiság két évtizedes történetében lezajlott legfontosabb eseményekről, a jelenlegi önkormányzati és közigazgatási reform irányairól, illetve az új jogszabályok következtében várható változásokról. Kérdésként fogalmazódott meg: hogyan érvényesül majd a szubszidiaritás alapelve 2013. január 1. után?

A jelentést várhatóan 2012 októberében fogadja el a Monitoring Bizottság, majd 2013 márciusában kerül az Európa Tanács Plenáris Ülése elé.

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu