Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ismét lesz Magyar Polgármesterek Világtalálkozója
Két plenáris és három szekcióülés az önkormányzatiság aktuális kérdéseiről

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) június 29-30-án immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában, ahova közel félezer magyar polgármestert vár az anyaországból, és határon túlról, lehetőséget teremtve a szakmai konzultációra, valamint a kapcsolatok felvételére és azok ápolására. A rendezvény Magyar Szabadság Napja ünnepi előadásával zárul.


A kétnapos találkozó plenáris üléssel kezdődik, majd három szekcióban folytatódik a következő témákban: településüzemeltetés - vidékfejlesztés-településfejlesztés - nők, politika, hatalom. A rendezvényen átadásra kerülnek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által alapított és az erre felkért kuratórium döntése alapján, a polgármesteri munka elismeréséért odaítélt Polgármesteri Ezüstlánc- és Arany Pecsétgyűrű-díjak. A találkozó fővédnöki tisztét Dr. Sólyom László, a Magyarország korábbi köztársasági elnöke vállalta.

A konferencián való részvétel a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, a határainkon túlról érkező nem uniós tagországok (Szerbia, Ukrajna) magyar polgármesterei számára ingyenes, csupán az utazási költséget szükséges fedezniük, ezzel is elősegítve, hogy minél nagyobb létszámban tudjanak részt venni a találkozón. A többi határon túli magyar polgármesternek sem kell részvételi díjat fizetnie, de a szállás és utazási költségeiket egyénileg kell vállalniuk.

Az anyaországi önkormányzatok számára a részvételi díj 36 000 forint + áfa (MÖSZ tagok számára 30 000 forint + áfa). A díj magában foglalja a két napos konferencia minden eseményén - beleértve a fogadásokat, étkezéseket, kulturális programokat - való részvétel költségét. A szállás költsége minden esetben a résztvevőt terheli.

A regisztrációra a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével nyílik lehetőség. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy akik a korábbi felhívásra már jelentkeztek a világtalálkozóra, tegyék meg még egyszer a jelenlegi jelentkezési lapon, mert bővebb információkra van szükség, mint azt az előzetes részvételi szándék jelzésénél.

A vendégek szálláshelye idén is a Szent István Egyetem kollégiumában lesz. Az igényeket előzetesen, a jelentkezési lap megfelelő rovatának kitöltésével lehet jelezni. A foglalásokat a szervezők továbbítják az egyetem felé, ahol a rendezvényt követően önállóan, egyénileg lehet majd rendezni. Szállás a június 28-29-30 napokra lehet foglalni. A szobák árai az egyetem honlapján (http://www.sziekollegium.hu/) tekinthetők meg. A 28-án érkező vendégek 16-20 óra között, az egyetemi Alma Máter Étteremben tudnak vacsorázni.

A találkozó programja:

2012. június 29. (péntek)

9.00 - Regisztráció

10.00 - Nyitó plenáris ülés (Helyszín: Lovarda)

10.00 - Megnyitó (Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke)

10.05 -Köszöntő (Dr. Sólyom László, korábbi köztársasági elnök)

10.15 - Köszöntő (Kementzey Ferenc, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese)

10.20 - A közigazgatási rendszer átalakítása (Dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi államigazgatásért felelős államtitkára)

10.40 -  Az önkormányzati rendszer átalakítása (Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekért felelős államtitkára)

11.00 - Az önkormányzatok pénzügyi ellenőrzési rendszerének új formái (Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke)

11.20 - Az önkormányzatokat érintő jogszabályváltozások hatásai a kistelepülésekre (Eszes Béla, Jánoshida község polgármestere)

11.30 - Kérdőjelek az önkormányzatok feladatfinanszírozásával kapcsolatban (Sisák Imre,

Pásztó város polgármestere)

11.45 - Ezüstlánc-díjak ünnepélyes átadása (Díjazottak: Bethlen Farkas, Verőce község polgármestere - Fenes Iván, Bős község polgármestere)

12.00 - Fogadás a Művészetek Házában

14.00 -18.00 Szekcióülések

Településüzemeltetés szekció

(Helyszín: lovarda - Szekcióvezető: Kovács Lajos, Budapest XII. kerület alpolgármestere - Szekció titkár: Dr. Fábián Zsolt, a MÖSZ főtitkára, Gödöllő város alpolgármestere)


14.00
 - Bevezető (Kovács Lajos)

14.10 - Az önkormányzatok és az állam közötti feladatmegosztás (Dr. Bekényi József, a Belügyminisztérium főosztályvezetője)

14.30 - A helyi önkormányzatok fenntartható településfejlesztési - és üzemeltetési tapasztalatai (Dr. Dénes Tibor, Sárvár város korábbi polgármestere)

14.50 - A termálenergia hasznosítása (Nagy Sándor, Kistelek város polgármestere)

15.10 - Településüzemeltetés önkormányzati szemszögből (Kiss Attila, Hajdúböszörmény város polgármestere)

15.30 - A hulladékgazdálkodás szabályozása (Gyenes Szilárd, a Zöld-Híd Régió Kft. ügyvezető igazgatója)

15.50 - Településüzemeltetési szakemberek hozzászólásai, összegzés

Vidékfejlesztés - településfejlesztés szekció

(Helyszín: szekcióterem -  Szekcióvezető: Dr. Prozlik László, Gádoros nagyközség polgármestere - Szekció titkár: Pelyhe József, a MÖSZ titkára)


14.00 - Bevezető (Dr. Prozlik László)

14.10 - A Darányi-terv szerepe a vidékfejlesztésben (V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára)

14.30 - Az önkormányzatok feladatai a közfoglalkoztatásban(Papp Károly, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára)

14.50 - A közfoglalkoztatás egy polgármester szemével(Hovánszki György, Nyírlugos város polgármestere)

15.10 - A kistelepülés fejlesztési lehetőségei (Kupainé Ambrus Gyöngyi, Kistokaj község polgármestere)

15.30 - A Kistelepülések jövője az intézményrendszer átalakítása tükrében (Patyi Elemér, Bögöte község polgármestere)

15.50 -Kérdések, hozzászólások, összegzés

Nő, politika, hatalom szekció

(Helyszín: barokk színház - Szekcióvezető: Holló Ilona, Zsámbok község polgármestere -Szekció titkár: Dr. Zsókáné Mihala Éva nemzetközi referens)


14.00 - A nők szerepe a politikában és a közéletben

14.00 - Bevezető (Holló Ilona)

14.10 - A szlovákiai tapasztalatok (Júlia Bubniaková,hivatalvezető, Dunaszerdahely - Dana Habánová, képviselő, Dunaszerdahely - Tímea Molnár, főosztályvezető, Dunaszerdahely - Mária Kadlecikova, a Nyitrai Egyetem professzora)

14.50 - Kérdések, hozzászólások

15.10 - A lengyelországi tapasztalatok (Małgorzata Bieszczad,Żywiec alpolgármestere - Genowefa Jeziorska, képviselő, Żywiec)

15.30 - Kérdések, hozzászólások

15.40 - A csehországi tapasztalatok (Nina Nováková, Brandýs nad Labem alpolgármestere - Jarmila Smotlachová, Hlavanec polgármestere - Irena Gregárková, Prerov nad Labem alpolgármestere)

16.10 - Kérdések, hozzászólások

16.30 - Magyarországi kutatási eredmények (Dr. Ikonszki Gabriella, a Corvinus Egyetem professzora - Dr. Pető Andrea, Ass. prof. CEU - Deáky Zita, Ass. prof. SZIE)

17.15 - Kérdések, hozzászólások, összegzés

18.00 - Vacsora a Művészetek Házában

19.00 - Kulturális program - polgármesterek és a Talamba Ütőegyüttes közreműködésével


2012. június 30. (szombat)

Záró plenáris ülés (Helyszín: Lovarda)

10.00 - Regionális együttműködés és nemzeti összetartozás (Dr. Szili Katalin országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke, az Autonómia Albizottság elnöke)

10.20 - Az állampolgársági törvény változásának hatása a magyarságtudatra (Péter Ferenc, Szováta város polgármestere)

10.40 - Önkormányzati érdekvédelem Európában és a világban(Avi Naim, Beit- Arye polgármestere, az Izraeli Önkormányzati Szövetség (IAM) képviselője - Laszlo Palfi humán erőforrás igazgató, Svédország, Vetlanda - Ernő Kulmann önkormányzati tanácsadó, Ausztria, Felsőpulya)

11.10 - Az önkormányzati érdekvédelem Magyarországon (Szita Károly, az MJVSZ társelnöke, Kaposvár város polgármestere)

11.20 - Szekció állásfoglalások ismertetése, a zárónyilatkozat elfogadása

11.40 - Polgármesteri Aranygyűrű-díjak ünnepélyes átadása(Díjazottak: Gajdos István, Beregszász város polgármestere - Boldog István, Kétpó község polgármestere - Buzás Péter, Makó város polgármestere)

11.50 - Zárszó

12.00 - Fogadás a Művészetek Házában


20.30 - A Magyar Szabadság Napja ünnepi műsora (Helyszín: Alsópark, Világfa)

A világtalálkozó időpontja: 2012. június 29-30.

A világtalálkozó helyszíne: A Gödöllői Királyi Kastély Lovardája

Regisztráció: a mellékelt jelentkezési lapokon, legkésőbb június 20-ig

További információ: MÖSZ Iroda (28/529-136, 28/529-145, mosz@godollo.hu, Sándor Zsuzsanna (20/569-4319), Vasas András (30/347-6627)  

A Világtalálkozó támogatói: Raffeisen Bank, Polgári Magyarországért Alapítvány, Konrad Adenauer Alapítvány, Hanns Seidel Alapítvány, Galax Kft., Andreas Stihl Kft., Dalkia Energia Zrt., Invitel Zrt., Meva&Kó-M Kft., Blachere Illumination, Kapsch Kft., Hofeka Kft., Ingatlan.com, Hadobás Pince, Magyar Önkormányzatiság Fejlesztéséért Alapítvány

A világtalálkozó jelentkezési lapja magyarországi polgármesterek számára

A világtalálkozó jelentkezési lapja határon túli polgármesterek számára

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu