Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kósa Lajos módosító javaslatai a NET működéséhez
Debrecen polgármestere jobban figyelembe venné az önkormányzatok szempontjeit
Újabb elemekkel egészítené ki a kormány a Nemzeti Eszközkezelő működésével összefüggő törvényeket. Az új szabályok egyike, hogy az önkormányzatok beleegyezésével tulajdonukba kerülhetnek az igazgatási területükön lévő ingatlanok. A törvény emellett előírja, hogy az önkormányzatok az ingatlanokat elsősorban bérbeadással hasznosíthatják a bérlők jogainak védelme érdekében. A törvényjavaslatot a kormány, azon belül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyzi.

Kósa Lajos módosító javaslatokat adott be a kormány előterjesztéséhez. Debrecen polgármestere kifogásolja például, hogy előírnák, az önkormányzatok csak akkor kaphatnak meg az Eszközkezelőtől az igazgatási területükön lévő ingatlanokat, ha az összeset hajlandók átvenni. Kósa szerint „ez kényszerhelyzetbe hozza az önkormányzatokat, mivel nem ad lehetőséget arra, hogy az adott önkormányzat teljesítőképessége arányában vegyen át az ingatlanokból, és ez azt eredményezheti, hogy az önkormányzatok nem tudnak élni az átvétel lehetőségével."

A politikus emellett kikötné, hogy az önkormányzatok az átvett ingatlanok kapcsán a Nemzeti Eszközkezelő által kötött bérleti szerződésben meghatározottaknál hátrányosabb feltételeket nem határozhat meg, ugyanakkor kikötné, hogy az önkormányzat a bérlő számára a lakbért költségelven állapíthassa meg. Erre szerinte azért van szükség, mert a szociális típusú lakbér alkalmazásával a ráfordítások csak önkormányzati forráskiegészítéssel biztosíthatók.

A pénzintézetek egyébként Magyarországon a második negyedévben 3185 hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre, 2011. október elseje óta pedig összesen 8067-et. A kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok egy részét a Nemzeti Eszközkezelő (NET) vásárolja meg, és így az adós bérlőként benne maradhat, más részüket pedig a bankok vagy követeléskezelőknek adják el, vagy maguk próbálják értékesíteni.

Azok az ingatlanok kerülhetnek majd be a NET programjába, amelyek esetében az ingatlanra, a hitelszerződésre, valamint a szociális rászorultságra vonatkozó összes törvényi feltétel teljesül, és az adásvételhez a hitelező hozzájárul. A kormány és a bankszövetség tavaly decemberi megállapodásának értelmében az idén nyolcezer ingatlant vásárol meg az eszközkezelő.

Forrás: dehir.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu