Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A közbeszerzés gyakorlatáról tartottak konferenciát
A privát beruházások visszaszorulásával előtérbe kerülnek az állami, önkormányzati fejlesztések

Amikor a gazdasági helyzet visszafogja a privát beruházásokat, előtérbe kerülnek az állami, önkormányzati fejlesztések, ezek pedig magukkal hozzák a közbeszerzések felértékelődését - fogalmazta meg több előadó is a Közbeszerzési Hatóság által, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szakmai támogatásával rendezett konferencián, május 22-én, Budapesten.


Az egyszerűsített közbeszerzési kategória beváltotta a jogalkotói reményeket, tavaly az eljárások negyede, az értéküknek pedig több mint fele tartozott ebbe a körbe - mondta Gajdos Róbert, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amennyiben az ellenőrzései során közbeszerzési jogsértést észlel, akkor 30 napon belül a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordulhat, amúgy az ellenőrzési programja alapján dolgozik, és nem feladata a nyomozás - erről Domokos László, ÁSZ elnök beszélt a konferencián.

Az új közbeszerzési törvényről szólva Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kifejtette, hogy a tisztázatlan tulajdonosi hátterű cégek nem indulhatnak közbeszerzésen, illetve több előírás is a kis- és közepes vállalatokat segíti.

A gyakorlatból még nem lehetett eltüntetni az irreálisan alacsony vállalási árakat - emelte ki Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az előadásában.

A múlt évi közbeszerzési adatokat ismertetve Gajdos Róbert enyhe csökkenésről számolt be. A 10 ezer 918 eljárás 2,1 százalékkal volt több a 2010. évinél, míg az 1.457 milliárd forintos érték 2,6 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

Az új közbeszerzési törvény - a kis- és közepes vállalatok (kkv-k) - segítésére lehetővé teszi az előleg fizetését, és a részszámlázást - mondta Hegmanné Nemes Sára. Az uniós kisvállalkozási támogatásról pedig Boros Anita, a Közbeszerzési Hatóság főosztályvezetője tartott előadást. Várhatóan év végére fogadja el a parlament és a tanács a kkv-kat támogató három új jogszabályt. A jelenlegi állás szerint az árubeszerzésnél és a szolgáltatásnál 500 ezer euró, míg az építési beruházásoknál 5 millió euró felett lehet részekre bontani a közbeszerzési felhívásokat. A pénzügyi alkalmasságnál pedig nem köthető ki nagyobb éves árbevétel, mint a közbeszerzés becsült értékének a háromszorosa.

Tolnay Tibor nehezményezte, hogy megdrágult a Közbeszerzési Döntőbizottság előtti jogorvoslat, ugyan ezt vetette fel Hódsági Tamás, az MKIK elnökségi tagja is. Az ÉVOSZ elnöke ezen túl szabályozási problémának látta azt is, hogy menet közben nehéz alvállalkozót cserélni.

Forrás: MTI - Gazdasági Rádió

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu