Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kétszáz önkormányzat vagyonáról kell megállapodni
Dr. Nánási Éva a járási hivatalok kialakításával kapcsolatos törvényjavaslatról, és a még tisztázásra váró kérdésekről
Nagy várakozás előzte meg jegyzői körökben a járási hivatalok kialakításával kapcsolatos törvényjavaslat megjelenését, azonban a javaslat végül csak igen kevés -hetvenhat - törvényt szabályoz, és leginkább az önkormányzati ingó- és ingatlan vagyon állami tulajdonba vételével foglalkozik - mondta május 17-én a Rádió Orient műsorában Dr. Nánási Éva főjegyző, a JOSZ elnöke. Hozzátette: az átadás-átvétel sincs még megfelelő módon szabályozva, illetve ez is összefügg majd a járási feladatok számával.

A járási hivatalok közigazgatási és szakigazgatási szervből állnak majd, és leginkább az olyan közigazgatási feladatokat veszik át, amelyek nem kötődnek szorosan a települések életéhez- mondta a közigazgatás rádiójának műsorában Dr. Nánási Éva főjegyző, a Jegyzők Országos Szövetségének (JOSZ) elnöke. Átveszik például a népesség-nyilvántartás feladatát, azonban sok feladatkörről még nem derült ki, vajon kinek a felelőssége alá tartoznak majd.

Nánási Éva főjegyző a járások témájához kapcsolódóan a családi ügyeket, a gyermek és ifjúságvédelmet említi negatív példának: úgy érzi, a gyermekek jogai esetlegesen csorbulhatnak a járáshoz való átszervezéssel, hiszen ebben a feladatkörben nagy szerepe van a helyismeretnek. Rendkívül érzékeny kérdésről van szó, amelynek kialakult a megfelelő kapcsolati hálója. A gyermekek védelembe vétele általában azonnali intézkedéseket követel, ami lassulni fog, hiszen a járási ügyintézőnek nem lesz azonnali döntési joga. Sok feladat bár államigazgatási, mégis helyi specifikumokkal rendelkezik, ami meg fogja nehezíteni az átállást. 

Nehéz lesz az ügyintézők jogviszonyának rendezése is - hangsúlyozta az elnök asszony. Az önkormányzatoknál maradnak feladatok, de még nincs szabályozás, pontosan melyek és pontosan mennyi. Az ügyintézői helyeket arányosan átveszik a járási hivatalok, de erről sincs még jogszabályi tervezet, hogy milyen formában történik majd. A már kiépült okmányirodai rendszer megmarad a kollégákkal együtt, de ahol nincs okmányiroda vagy kormányablak, ott az ügyintézők kirendelése, feladataik ellátása még kérdéses, erről még senkinek sincs pontos ismerete. Az biztos, hogy a helyben való ügyintézés lehetősége megmarad.

Nincs hatékonysági mutatója a törvénytervezetnek, nem ismernek számításokat arról, mennyibe fog kerülni a hivatalok felállítása, az állomány, a személyzet. Az önkormányzatok vagyonát arányosan elveszik a feladatok finanszírozására, és átcsoportosítanak majd a bevételekből. Az önkormányzati és államigazgatási feladatkör szétválik majd, amely egy tisztább képet hoz létre, csak a folyamat lesz nehéz - emelte ki Nánási Éva. Az önkormányzatokban például nincs olyan ember, aki ne több feladatcsoportért lenne felelős. Kérdéses, milyen összetételű önkormányzati hivatalok maradnak.

Az államigazgatási feladatok ellátásával az ingó és ingatlan vagyon átkerüléséről október 15-éig kell településenként megállapodást kötni. A jogszabályokban meghatározott feladatokkal arányosan, térítésmentesen jön létre az átadás, azonban még nem ismerik az összes feladatcsoport leendő felelősét, így az arányt sem tudják megállapítani. Hasonlóan, a jelenleg egységes hivatali állomány ügyintézői sem tudják, kinek a fennhatósága alatt dolgoznak majd, maradnak-e az önkormányzatnál, vagy átkerülnek járási fennhatóság alá.

Az sem derült ki, hogy az arány megszabása automatikus lesz, vagy a hivatal szabhatja ki a személyzeti elosztást. Még nem ismerik a leendő járási vezetőket, pedig a személyzeti és vagyoni átadás előtt mindenképpen biztosítani kellene a lehetőséget a tárgyalásokra, megbeszélni a részletkérdéseket, feltérképezni a lehetséges megoldásokat - sorolta a problémákat a főjegyző.

Az ügyfelek számára gyakorlatilag mindegy, milyen fennhatóság alá tartozik az ügyintéző vagy a hivatal, ha a problémáit megfelelően el tudják látni. A zökkenőmentes átálláshoz azonban megfelelő jogszabályzásra lesz majd szükség - emelte ki Nánási Éva, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke. 

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu