Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elfogadta a kormány az új Nemzeti alaptantervet
Balog Zoltán szerint a NAT időtálló, korszerű és nemzetösszetartó ereje lehet

A kormány elfogadta az új Nemzeti alaptantervet (NAT), amelyet Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EEMI) vezetője, illetve Hoffman Rózsa oktatásért felelős államtitkár részvételével május 17-én, kormányszóvivői tájékoztatón bemutattak be. A dokumentumot méltatva az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: annak nemzetösszetartó ereje lehet.


Giró-Szász András kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormányváltás alkalmával világosság vált: számtalan olyan alrendszer van, mely felülvizsgálatra szorul, ennek megfelelően a magyar közoktatási rendszer hiányosságát is számos vizsgálat igazolta. A nemzeti köznevelési törvény és a felsőoktatási törvény után a Nemzeti alaptanterv hivatott korrigálni a rendszer hibáit - mondta. Hozzátette: az oktatás alapvetően állami feladat, az intézmények azonban megőrzik autonómiájukat és minden településen egységes színvonalú oktatásban részesülhetnek a tanulók.

Balog Zoltán elismeréssel illette Hoffmann Rózsa munkáját, aki - mint kiemelte - a szervezeti átalakulások alatt is képes volt levezényelni a tanterv elkészítését. A miniszter időtállónak és korszerűnek nevezte a dokumentumot, majd leszögezte: azáltal, hogy egyfajta közös tudást hoz létre, nemzetösszetartó ereje lehet.

Kiemelte, hogy az egyik legfontosabb erőforrás az oktatás és a tanulás, az új NAT ennek megfelelően azt a nemzeti közkincset prezentálja, mely egyben a nemzeti tudás minimuma. Kitért arra is, hogy komoly, több éves munka előzte meg a tegnapi döntést, mely mögött tekintélyes, hazánkban a kultúrát képviselő emberek álltak védnöki testületként.

Az oktatásért felelős államtitkár leszögezte, hogy a NAT a nemrégiben elfogadott köznevelési- és a felsőoktatási törvény után a harmadik legfontosabb dokumentum. Hoffmann Rózsa elmondta, az alaptanterv értéktartalmú, korszerű, összhangban van az Európai Uniós trendekkel. Emlékeztetett, hogy az új Nemzeti alaptantervvel részben a régi hagyományokhoz is visszatértek, és újra rögzítették a közműveltségi minimumokat.

Azonban - folytatta - még nincsenek készen, hiszen készülnek a kerettantervek, melyekből az iskoláknak joga és kötelezettsége választani, szabályozott körülmények között lehetőség van a tehát kísérletezésre is. Ezzel pedig valódi esélyegyenlőséget biztosítanak.

A NAT megszületését megelőző munkáról szólva elmondta, hogy azt mintegy 150 szakemberből álló csapat alkotta meg, akik között az akadémikustól a tanítóig rengeteg szakma képviseltette magát, a folyamat végén pedig egy védnöki testület hagyta jóvá a dokumentumot.

A hamarosan parlament elé kerülő dokumentum öt évig lesz érvényes - adja hírül a kormany.hu.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu