Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. szeptember 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Még pályázható a magánerdős Natura-támogatás
Tíz milliárd forintos kompenzációs támogatás hívható le június 11-ig

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) felhívja a magán erdőgazdálkodók figyelmét, hogy június 11-ig még megpályázható a Natura-2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás, amelynek mértéke az adott Natura erdőterület faállománya korától és fafajától függően mintegy 12 - 65 ezer Ft/ha/év, s segítséget nyújt abban is, mi a teendő, ha valaki erdő-Natura támogatást szeretne igénybe venni.


A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) már az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program előtt, a 2004. évi Natura területek kijelölését követően indítványozta, hogy a korlátozások miatti elmaradt haszon és árbevétel kiesés kompenzálására kaphassanak a magyarországi magánerdő tulajdonosok a mintegy 200 ezer hektár Natura-2000 hálózatba kijelölt erdőterületen támogatást.

Ennek érdekében a szövetség a legkülönbözőbb fórumokon próbálta meg érvényesíteni a magánerdő tulajdonosok érdekeit a hivatásos és civil természetvédelem, illetve a minisztérium illetékeseivel egy asztalhoz ülve. Az egyeztetések 2011-12-ben eredményre vezettek, és a Magyar Közlöny 51. számában megjelent a Natura-2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás részletes szabályairól 41/2012.(IV.27.) számú rendelet, ami elérhető a http://www.magyarkozlony.hu/ linkre kattintva.

A rendelet értelmében a támogatás igénybevételére minden olyan naturás magánerdő gazdálkodó jogosult, aki rendelkezik az adott erdőrészletre vonatkozó jóváhagyott erdőtervvel (benyújtott erdőterv kérelemmel), gazdasága teljes területén betartja a kölcsönös megfeleltetés előírásait és megadott időn belül részt vesz a Natura-2000 erdőterületen gazdálkodók részére szervezett képzések valamelyikén. A legkisebb támogatható terület 1 hektár.

A támogatás területalapon, egyszerű módon, az egységes kérelmekkel együtt, vagyis minden év május 15-ig igényelhető. Ugyanakkor ez az időpont majdnem 1 hónappal, június 11-ig meghosszabbítható, mivel ekkor is befogadják az erre irányuló kérelmeket, igaz, hogy egyre csökkenő (1 százalékos csökkenés munkanaponként) támogatási hányaddal. Továbbá, aki május 15-ig benyújtja az egységes kérelmet, az május 31-ig szankciómentesen módosíthatja az abban foglalt adatokat, június 1-11. között már szintén csak csökkenő támogatás mellett.

A támogatás mértéke az adott Natura erdőterület faállománya korától és fafajától függően mintegy 12 - 65 ezer Ft/ha/év (40-230 EUR/ha/év) között változik az érintett erdők korának és fafajösszetételének függvényében. A felhasználható keret meghaladja a 10 milliárd forintot, ami példátlanul nagy összeg a magyar magánerdő gazdálkodás elmúlt két évtizedes történetében.

Mi a teendő, ha valaki erdő-Natura támogatást szeretne igénybe venni?


1. Ha valaki meg akarja tudni, hogy van-e naturás erdőrészlete, akkor a hivatkozott blokklista a 40/2012.(IV.27.) IH közleményként található meg az alábbi linken: http://www.kormany.hu/hu/dok?source=5&type=401&year=2012#!DocumentBrowse

(Ha az adott erdőrészletre vonatkozóan tag, erdőrészlet adatok (pl. Tereske 14/B) szerint akar keresni, akkor a http://erdoterkep.mgszh.gov.hu/ linken az erdőrészlet adatait megadva a megjelenő területre kétszer rákattintva a térkép alatti táblázatban látható, hogy Natura hálózatba tartozik-e az erdőrészlet. Ha valakinek településnév és helyrajzi szám áll rendelkezésére, akkor a http://natura.2000.hu/doc/MK_10_072_I.pdf alatt kereshet rá a Naturába kijelölt területek adatbázisában.  (A két utóbbi linken szerzett információk csak támpontot nyújtanak a kérelem beadásához, mivel a bírálatot az MVH nem ennek a térképnek, listának a felhasználásával végzi majd).

2. Amennyiben van támogatható naturás erdőterülete, de még nincs bejelentett erdőgazdálkodója (nem működő magánerdő), akkor ezt a bejelentést a területileg illetékes Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságánál minél előbb meg kell tenni, előzetes telefonos időpont egyeztetéssel. Az Erdészeti Igazgatóságok országos listája az elérhetőségekkel itt található: http://www.nebih.gov.hu/elerhetosegek

3. Amennyiben valakinek van bejelentett erdőgazdálkodója az adott erdőre vonatkozóan, akkor szintén az illetékes erdészeti igazgatóság megkeresésével ellenőrizheti, hogy van-e az adott erdőrészletre vonatkozó, az erdészeti hatóság által jóváhagyott erdőterv. Ha nincs, akkor haladéktalanul kérelmeznie kell az erdőrészletre vonatkozóan az erdőterv készítését az erdészeti hatóságtól (illetékes erdészeti igazgatóságtól), csak ezután nyújtsa be támogatási kérelmet.

4.  Ezt követően forduljon segítségért a legközelebbi falugazdászhoz (http://www.nebih.gov.hu/), agrárkamarai tanácsadóhoz (http://umvp.agrarkamara.hu/Tan%C3%A1csad%C3%B3k/tabid/55/Default.aspx), vagy erdészeti szakirányítóhoz a lakóhelye közelében, aki segít a támogatási kérelem benyújtásában és - ha szükséges - az azt megelőző jogosultság megszerzésében a területileg illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál: http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/azmvhrol/elerhetosegek/link02-ugyfelszolgalat

Az egységes kérelmek szankciómentes benyújtására 2012. május 15-ig volt lehetőség. Az egységes kérelmek részletes szabályait tartalmazó MVH Közlemény (53/2012.(IV.3.) megtalálható az MVH honlapján a következő linken: http://www.mvh.gov.hu/

Még egyszer felhívjuk a figyelmet, hogy ugyan csökkenő támogatási mértékre, de egészen június 11-ig lehetőség van a kérelmek pótlólagos benyújtására! Az egységes kérelmek benyújtásával kapcsolatban a 06-1-374-36-03, illetve 06-1-374-36-04 MVH-s, vagy a 06-30-330-23-47 agrárkamarás telefonszámokon lehet érdeklődni.

Azoknak is érdemes hivatalosan megkezdeni területükön az erdőgazdálkodást, akik az elhúzódó adminisztráció miatt esetleg idén már nem tudják benyújtani kérelmüket, mert a támogatások lehívására 2013-ban is lehetőség lesz és akkor is alapfeltétel marad, hogy az erdőrészletnek legyen bejelentett erdőgazdálkodója.

A MEGOSZ valamennyi kérelmezőnek támogatást, folyamatos információt is szeretne nyújtani, ezért, ha a Natura jogcímmel kapcsolatban bárkinek kérdése van, keresse fel a MEGOSZ honlapját http://www.megosz.org/, hívja munkaidőben a 06-1-391-42-90 vezetékes, vagy a 06-30/455-22-61 mobilszámot, küldjön e-mailt címünkre (megosz@mail.datanet.hu), vagy érdeklődjön munkaidőn túl a 06-30/971-72-16 mobilszámon.

További fontos hír, hogy megjelent a Fiatal erdők állománynevelése jogcím támogatási, 25/2012. (III.20.) VM rendelete, amelynek keretében a befejezett ápolások, tisztítások és nyesések számlával igazolt költségeinek 50 százalékára lehet május folyamán pályázni. Szintén megjelent a 44/2012. (V.3.) VM rendelet, ami több már működő erdészeti jogcímben jelent pozitív változásokat. Többek között jelentősen emeli az Erdészeti potenciál és az Erdő-környezetvédelmi kifizetések egységárait.

Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu