Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Az önkormányzat jó gazdája a rábízott vagyonnak”
Fejér és Veszprém megye polgármesterei a kistelepüléseket, az önkormányzati vagyont és a társadalmi kontrollt érzik veszélyben

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) május 16-án Fejés és Veszprém megyében folytatta konzultáció-sorozatát. A Martonvásáron és Jásdon rendezett találkozókon az önkormányzati rendszer átalakításának legaktuálisabb fejleményei - többek között a járási rendszer létrehozásának nehézségei, a kistelepülések megmaradásának esélyei, illetve a közoktatás átszervezésének veszélyei - kerültek terítékre.


Gémesi György MÖSZ-elnök és Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere köszönti a Fejér megyei konzultáción 

A rendezvénynek helyszínt biztosító települések polgármesterei is kiemelték a konzultáció fontosságát: Dr. Szabó Tibor, Martonvásár első embere az önkormányzati reform településre gyakorolt hatásait ismertette, s felhívva a figyelmet a kitörési pontokban rejlő lehetőségekre, míg Nagy Csaba, Jásd polgármestere külön örömének adott hangot, hogy települése adhat otthont a Veszprém megyei rendezvénynek.

A konzultáció témáját az önkormányzati rendszer átalakításának legaktuálisabb fejleményei alkották. Dr. Gémesi György, MÖSZ elnök különösen fontosnak nevezte, hogy a magyar kultúra elválaszthatatlan, szerves részét képező kistelepülési rendszer a jövőben is fennmaradhasson. Aggodalmának adott hangot, hogy a reform számos intézkedése - a kétezer főnél kevesebb lélekszámú település hivatalainak megszüntetése, a köznevelési intézmények átszervezése, járási rendszerek kialakítása - nem a kistelepülésen élők érdekeit szolgálja, az ott élőket kiszolgáltatottabbá teszi.

A kistelepülési hivatalok bezárása kapcsán a MÖSZ elnöke ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy az ebből remélt - maximum néhány milliárd forintos - megtakarítás által okozott kár visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el.

Az iskolák átvétele kapcsán ismertette a Széll Kálmán Tervben, valamint a MÖSZ által szervezett közoktatási konferencián elhangzottakat: mely szerint az állam úgy válik fenntartóvá, hogy az ingatlanok tulajdonjoga az önkormányzatoknál marad. Az oktatás színvonalának a fenntartóváltást követő fenntartása kapcsán kiemelte: kulcskérdés, hogy 2013-ban mekkora pénzből gazdálkodhatnak a települések, lesz e lehetőségük emelt színvonalú szolgáltatások biztosításához hozzájárulni.

„A járási rendszer kialakításakor, annak működése kapcsán a szakmaiságnak kell érvényesülni!" - összegezte a korábbi konzultációk tapasztalatait a MÖSZ elnöke. Hangsúlyozta a szövetség álláspontját, miszerint a járási hivatalok vezetése szakemberek révén kellene, hogy történjen, akik kinevezésekor a hivatal illetékességi területén lévő polgármesterek támogatására lenne szükség! „Ez biztosíthatná a megfelelő társadalmi kontrollt!" - tette hozzá.

A MÖSZ elnöke kiemelte, hogy a települési önkormányzat által létrehozott vagyon az adott közösséget kell, hogy megillesse, s hangsúlyozta: a Magyar Önkormányzatok Szövetsége tiltakozik azon döntések ellen, amikor az önkormányzatok vagyonát egy tollvonással térítésmentesen elveszi az állam.

A hozzászólások során többen felhívták a figyelmet az átalakításban rejlő bizonytalanságokra, nehézségekre. A Fejér megyei konzultáció során Ugron Zoltán, Mány Község polgármestere a reform kistelepülésekre háruló veszélyeire hívta fel a figyelmet. Garaguly Tibor, Etyek polgármestere - megerősítve Gémesi György által elmondottakat - egyértelművé tette, hogy az oktatási intézményt leggazdaságosabban s leghatékonyabban helyben lehet fenntartani.

Veszprém megyében a felszólalók az átalakítások kistelepüléseket ellehetetlenítő hatásait emelték ki. Balassa Balázs, Szigliget polgármestere is hangsúlyozta, hogy helyben a polgármesterek felelősséggel viseltetnek a településért, szolgálva a közösség érdekeit. A társadalmi kontroll azt is elősegíti, hogy az önkormányzat jó gazdája a rábízott feladatnak és vagyonnak - tette hozzá.

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu