Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Értéknövekedési adót vezetne be jövőre a kormány
A hozzájárulást a külterületiből építési- vagy belterületivé minősített ingatlanok eladásakor kellene fizetnie a tulajdonosoknak

Jövőre tízszázalékos értéknövekedési hozzájárulást - lényegében adót - fizethetnek az önkormányzatoknak az ingatlanuktól megváló tulajdonosok - derül ki egy, a kormány holnapján május 15-én megjelent törvénytervezetből. Az adó kivetésének feltétele, hogy az adott területen lévő ingatlanok értékéről legyen nyilvántartás.


A kormány az építési törvény módosításával bevezetné az értéknövekedési hozzájárulást, amit az ingatlantulajdonosoknak kellene megfizetniük az eladás után - derül ki a tervezetből, amely az építési törvény módosításával jövő januártól vezetné be a terhelést. Az előterjesztés szerint, ha a helyi építési szabályzat megalkotása, módosítása eredményeként a hatálya alá tartozó területen lévő telkek, épületek forgalmi értéke emelkedik, akkor a növekedés legfeljebb tizedét a települési önkormányzat elvonhatja. 

Az építési szabályzat módosítása például azt jelenti, hogy a korábban külterületként nyilvántartott területet bel- vagy építési területté minősíti, sűrűbb vagy magasabb beépítést tesz lehetővé. Ezek a változások megnövelhetik az ingatlanok értékét és a különbözet után kellene eladáskor megfizetni az adót. A terhet csak akkor vetheti ki az adott önkormányzat, ha a helyi építési szabályzat elkészítésével párhuzamosan az érintett területre elkészíti az ingatlanérték-katasztert a vonatkozó jogszabályok alapján.

Az értéknövekedési hozzájárulás bevezetését a tervezet azzal indokolja, hogy „az önkormányzat településrendezési döntései következtében, közpénzek révén a magán-ingatlanvagyonban bekövetkező értéknövekedés meghatározott mértékű elvonásával és az önkormányzat költségvetésébe történő visszajuttatásával lehetőséget teremt közcélú fejlesztésekre".

Az ingatlanok értéknövekedésére kivetett terhelés nem meglepő lépés: Tarlós István főpolgármester tavaly tavasszal ismertetett gazdasági programtervezetében már szerepelt az ingatlan-értéknövekedési adó bevezetése. Az előterjesztés szerint ennek alapja az lehet, hogy az ingatlan értéknövekedését részben a főváros teremti meg.

Forrás: MTI-Origo

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu