Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az ajkai szülők egy része aggódik a város iskoláiért
A tiltakozók nem akarják, hogy a Hit Gyülekezetének adják az oktatási intézményeket
Aláírást gyűjtenek ajkai szülők az ellen tiltakozva, hogy az önkormányzat a Hit Gyülekezetének adná át két középiskoláját. A szülők mintegy húszfős csoportja május 11-én a helyi Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény előtt tartott békés megmozduláson azt is bejelentette: május 15-én a petíciót aláírókkal újból demonstrálnak az önkormányzat terve ellen.

Schwartz Béla (MSZP) ajkai polgármester május 9-én azt közölte: a képviselő-testület előző napi ülésén előzetes állásfoglalást hozott, amely szerint, ha az alkalmazotti közösségek többsége támogatja, akkor az Ajkai Szakképző Iskola, valamint a Bródy Imre gimnázium üzemeltetését a Hit Gyülekezetének adnák át. Hangsúlyozta, hogy ez gazdasági kérdés, hiszen az egyház az állami normatíva 1,9-szeresét kapja meg a működtetéshez, s ez négyszázmillió forint pluszpénzt jelent a városnak a két intézmény fenntartásához.

Május 11-én több szülő annak a véleményének adott hangot, nem lát garanciát arra, hogy minden tanuló szabadon gyakorolhatja majd a vallását. Szerintük ez alkotmányossági aggályokat is felvet, mivel a város középiskolai diákjainak körülbelül 80 százaléka tanul ezekben az intézményekben. Többen tervezik átíratni gyermeküket másik intézménybe, de ez már csak más városban - Veszprémben vagy Pápán - lehetséges.

Csipszer Mónika, a szülői munkaközösség tagja, az egyik szervező az egybegyűltek előtt azt mondta: két napja hallották a hírt szülőktől, de hivatalosan senki nem tájékoztatta erről őket. Információi szerint négy közösség gyűjt aláírást, és „Őrizzük meg az ajkai középiskolákat!" címmel a Facebookon is mozgalmat indítottak. Elmondta, hogy az interneten már több mint kétszázan támogatták a két napja indított kezdeményezésüket, és a petíciót is már több mint 400 szülő írta alá. A két középiskolába összesen csaknem ezerötszáz diák jár.

Paksi Zoltán, a gimnázium egyik tanára szerint Ajka és térsége teljes közoktatását lefedné a Hit Gyülekezete, s ezzel megszűnne a szabad iskolaválasztás lehetősége. Mint mondta, azzal semmi probléma nincsen, hogy egyházak működtessenek oktatási intézményeket, de szerinte a Hit Gyülekezete Ajkán kialakulni látszó kizárólagossága sérti a lelkiismereti szabadság elvét.

Mihályfi László, a Bródy Imre Gimnázium igazgatója közölte: a fenntartó május 7-én délután jelezte az intézménynek, hogy a Hit Gyülekezete egyház működtetésébe kerülnének. Cáfolta azt a híresztelést, miszerint ők kezdeményezték volna ezt a lehetőséget. Elmondta, hogy a képviselő-testület határozatáról az éppen zajló érettségik miatt csak május 10-én tájékoztatták a dolgozókat, s akkor az egyház vezetése a pedagógusok minden kérdésére válaszolt.

A fenntartóváltást a végleges döntés előtt még a diákönkormányzattal, és május 14-én a szülői munkaközösséggel is megvitatják - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy az önkormányzati döntéshez a tanárok többségének hozzájárulása szükséges. Az iskola nevelőtestülete várhatóan titkos szavazással hoz döntést.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu