Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

2014-ig érezhető lesz a közigazgatási reform hatása
Navracsics Tibor nyomatékosította: nem hatásköröket vesznek el az önkormányzatoktól, hanem tehermentesítik azokat

A magyar közigazgatásban a 2012-es év a konszolidáció és a felkészülés éve - jelentette ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter május 4-én, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalban és a Kormányablakban tett látogatása utáni sajtótájékoztatón. Az idei évben a két éve megkezdett munka konszolidációja következik.


A miniszter emlékeztetett arra, hogy korábban visszaállították a megyei közigazgatási hivatalokat, megteremtve ezzel az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését, majd 2011. január elsejétől megkezdték működésüket a kormányablakok és kormányhivatalok, majd ezek feladatai folyamatosan gyarapodtak.

Eredetileg nem tervezték a feladatok közé, de a kormányhivatalokhoz került az állami vagyon konszolidálása, intézményfenntartás és átvilágítás, amellyel kapcsolatban Navracsics Tibor kiemelte: 20 év óta először tiszta képet kapunk a nemzeti vagyonról. A vagyon felmérése során úgy kell eljárni a hivataloknak, hogy tiszta képet kapjunk az állami vagyonról, és annak értékéről - mondta Navracsics Tibor.

Ugyanakkor a felkészülés évében is vagyunk, hiszen folyamatosan készítik elő a járási rendszert, amely 2013 januárjától kezdi meg a működését a kibővült kormányablak-rendszerrel - tájékoztatott a miniszter. Az okmányirodák kormányablakokká alakulnak a jövőben, valamint EU-s forrásokból a nagy forgalmú vasútállomásokon is kormányablakokat alakítanak ki, továbbá a felkészülést jelenti a járásszékhelyek kijelölése, valamint a járási hivatalok hatáskörének kialakítása is - fűzte hozzá Navracsics Tibor.

A jelenleg a parlament előtt van a járások kialakításáról szóló törvény, hamarosan a részletes vita következik, s remélhetőleg még ebben a hónapban el is fogadják azt - mondta a miniszter, majd aláhúzta: a járások területi beosztásával kapcsolatban lehetőség volt társadalmi véleményezésre és hozzászólásra is.

Navracsics Tibor nyomatékosította: a törvénytervezet nem vesz el hatásköröket az önkormányzatoktól, hiszen 1990 óta állami feladatokat is elláttak az önkormányzatok, ezért szükség van arányosabb teherelosztásra. Az állami feladatok egy része visszakerül az államigazgatási szervezetrendszerhez, tehermentesítve ezzel az önkormányzatokat - mondta a miniszter.

A közösségi, helyi jellegű állami feladatok az önkormányzatnál maradnak, azonban azok az állami feladatok, amelyek a standardizált eljárásokat, az egységes szemléletmódot követelik meg az államtól, azokat a járási hivatalok látják el - ismertette Navracsics Tibor.

Itt Szolnokon tökéletesen látható a régi és új közigazgatás közti különbség: a Nyugdíjbiztosító Igazgatóság ügyfélszolgálata már zárva van délután 2-kor, a Kormányablak azonban este nyolcig nyitva van - mutatott rá Navracsics Tibor. Azért alakították így - folytatta -, hogy az állampolgárok, munkaidejük után is tudják intézni ügyeiket, hiszen a közigazgatásnak az állampolgárok idejéhez kell igazodnia.

Forrás: kormany.hu
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu