Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

TÁMOP 2.5.1
Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztésére kiírt pályázat

Az érdekképviseleti szervezetek (munkáltatói és munkavállalói tömörülések, civil csoportok) a szociális párbeszéd fontos szereplői Magyarországon, ám legtöbbjük komoly kapacitáshiánnyal küzd. Ennek megváltoztatásához a szervezetek megerősítésére van szükség. Ezen pályázati konstrukció keretében az érdekképviseleti szervezetek összesen 2 milliárd forint uniós támogatásra pályázhatnak, hogy hatékonyabbá tehessék munkájukat.


Alapvető cél

Az érdekképviseleti szervezetek (szociális partnerszervezetek és civil szervezetek) a hazai érdekegyeztetési, illetve szociális párbeszéd struktúrák legfontosabb szereplői. A szociális partnerek a munkaügyi érdekegyeztetésben és szociális párbeszédben, a civil érdekképviseleti szervezetek pedig a társadalmat erőteljesen érintő kérdéskörökről folyó társadalmi egyeztetések során képviselik tagságuk, illetve az érintettek érdekeit. Mindkét szervezetrendszer jellemzője az általános kapacitáshiány.


A szociális partnerszervezetek közül a szakszervezetek a magángazdaságra való áttérés következtében veszítettek tagságukból, erejük szétaprózódott, a tevékenységüket segítő szakmai háttérintézmények megszűntek, az új, a jelenlegi társadalmi rendnek megfelelő intézményrendszer alakulóban van.


A civil szervezetek esetében a rendszerváltás óta jelentős fejlődés tapasztalható, miután a demokratikus kormányzás jó feltételeket teremtett az ilyen szervezetek alakulásához. A civil szektor társadalmi érdekegyeztetési folyamatokban történő részvételét és az érdekegyeztetési célú civil szervezetek, szerveződések hatékonyabb működését azonban hátráltatja az ágazati-szakmai civil együttműködések hiánya, esetlegessége, erőtlensége; a civil szervezetek gazdasági bázisának kialakulatlansága, a szakértői háttér gyengesége.


A támogatás céljai 3 komponens keretében valósíthatóak meg.

a) komponens - Munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek fejlesztése

A hatékony szociális partnerség feltétele, hogy a szociális partnerek megfelelő szakmai kapacitásokkal és az érdekképviselethez szükséges információkkal rendelkezzenek. Ezek a feltételek jelenleg csak részben teljesülnek. A pályázat célja tehát a szervezetek humán erőforrás és szakértői kapacitásainak megerősítése, valamint a működés hatékonyságának növelése szervezetfejlesztés útján, annak érdekében, hogy az érdekegyeztetésben és a szociális párbeszédben hatékonyabban tudjanak részt venni, érdekeiket megjeleníteni, érvényesíteni.


b) komponens - Munkavállalói és munkáltatói jogsegélyszolgálat létrehozása

A gazdaság, a munkaerőpiac jelenlegi helyzetében sok esetben derül fény a munkavállalók kiszolgáltatottságára a munkáltatóval szemben. Ennek oka gyakran az, hogy sem a munkavállalók, sem a munkáltatók nem rendelkeznek kellő jártassággal a munkajogban, illetve a munkajogi rendelkezések alkalmazásában. A munkáltatók jogellenes viselkedése általában szintén a jogi ismeretek hiányából adódik.

A munkavállalók vállalkozóvá válásának elősegítése a munkaerő-piaci eszközök egyik fajtája. Ennek hatékonyabb alkalmazását segítené elő az - ma csak magas költséggel elérhető - alapvető, vállalkozás-indítással kapcsolatos jogi ismeretek, tanácsok, segítség nyújtása. Mindezek alapján indokolt olyan jogsegély-szolgálati hálózat létrehozása, amely szükség esetén ingyenes jogi segítséget nyújt mind a munkavállalók, mind a munkáltatók, illetve a vállalkozni kívánók részére.

A b) komponensben meghirdetett jogsegélyszolgálatra vonatkozóan egy pályázat egy statisztikai régióra terjedhet ki.


c) komponens - Érdekképviseleti tevékenységet ellátó civil ernyőszervezetek kapacitásainak fejlesztése

A komponens célja a civil érdekképviseleti tevékenység szakmai és területi hatókörének, színvonalának és legitimációjának fejlesztése, a széleskörű társadalmi egyeztetések megerősítése. Elsősorban az érdekképviseleti célú civil együttműködések, hálózatszerű organizációk, intézményesült civil érdekképviseleti artikulációk létrehozása és működtetése részesülnek támogatásban.


A pályázatok benyújtására 2008. február 15-től 2008. április 15-ig van lehetőség.


A pályázati időszakban a pályázók kérdéseiket a 06-40-638-638 ügyfélszolgálati kék számon vagy az nfu@meh.hu e-mailcímen tehetik fel. A pályázati feltételekkel, tudnivalókkal kapcsolatosan információkat az NFÜ honlapján talál (http://www.nfu.hu  ). 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu